Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ülkesinin Kudüs Konsolosluğunu yeniden açacaklarını duyurdu, ancak ne zaman açılacağına dair bir tarih vermedi.

Blinken'ın bu açıklamalarının ABD'nin Filistin'le Trump döneminde zayıflayan bağlarını yeniden güçlendirmeyi hedeflediği belirtiliyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah'ta yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Blinken, ABD'nin Kudüs'teki konsolosluğunu yeniden açacağını duyurdu.

Blinken, "Hem Başbakan Netanyahu'ya hem de Başkan Abbas'a söylediğim gibi, Birleşik Devletler Kudüs'teki konsolosluğunun yeniden açılmasıyla yoluna devam edecek. Bu, ülkemizin Filistin halkıyla ilişki kurması ve onlara destek vermesi için önemli bir yoldur'' dedi. 

ABD, Gazze Şeridi için 5,5 milyon dolar acil afet yardımı ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler için Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) için 32 milyon dolar sağlayacak.

Blinken, "Bu yeni yardım, ABD'nin son zamanlarda Filistin Yönetimine, Filistinlilere ve farklı kurum ve gruplara taahhüt ettiği ve yeniden başlattığı önemli desteğin üstüne geliyor. Toplamda, Filistinlilere 360 ​​milyon dolardan fazla acil destek sağlama sürecindeyiz. Hamas'ın (Gazze Şeridi'ndeki) yeniden yapılanma çabalarından yararlanmamasını sağlamak için ortaklarımızla birlikte çalışacağız" dedi.

Abbas, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlama çabaları ve Filistinliler ile UNRWA'ya mali yardımı yeniden başlatma kararından dolayı ABD yönetimine teşekkür etti.

Abbas toplantıda, "Şiddeti ve terörü her şekilde reddediyoruz ve sadece bizimle İsrail arasında barışçıl çözümler istiyoruz. Sivil barışçıl bir halk mücadelesini destekliyoruz, ancak her türlü şiddete ve teröre karşıyız" dedi.

Blinken Abbas'la görüşmesinin öncesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüş, "İsrail'in kendini savunma hakkını tümüyle destekliyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

TRUMP DÖNEMİNDE KAPATILMIŞTI

Filistin yönetimiyle diplomatik ilişkileri yürüten ofis olarak uzun yıllar hizmet veren konsolosluğun faaliyetleri, eski Başkan Donald Trump'ın döneminde azaltılmış, ABD'nin başkent Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasının ardından büyükelçinin yetkisine bağlanmıştı.