Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Demokratlar’ı 3 Kasım başkanlık seçimini “çalmaya çalışmakla” suçladı. Trump, ‘‘Yasal oyları sayarsanız seçimi kolaylıkla kazandım, yasa dışı oyları sayarsanız seçimi bizden çalmaya çalışıyorlar’’ dedi. Florida, Iowa, Indiana, Ohio gibi eyaletlerde tarihi zaferler elde ettiklerini belirten Trump, seçimlerden önce kamuoyu yoklaması yapan anketleri de eleştirdi. Trump anketlerin seçmeni baskı altına almak amacıyla yanıltıcı sonuçlar verdiğini öne sürdü.

‘‘Anketler seçimlere müdahaleydi’’ diyen Trump, seçmenlerin evde kalması, ilüzyon yaratılması amacıyla kullanıldığını belirttiği anketlerin Amerikan tarihinde daha önce hiç bu kadar baskı amacıyla kullanılmadığını savundu.

Demokrat Parti’nin büyük bağışçıların, büyük medya şirketlerinin ve teknoloji şirketlerinin partisi olduğunu söyleyen Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin ise Amerikalı işçilerin partisi olduğunu kaydetti.

 ‘'KAZANANI İLA ETMEK ZAMAN ALACAK' 

ABD’de seçim yarışının kritik eyaletlerinden Pennsylvania’nın Eyelet Sekreteri Kathy Boockvar, oy sayımının tamamlanmadığını ve hala binlerce oy pusulasının sayılmayı beklediğini kaydetti. Eyalette yarışın başabaş gittiğini belirten yetkili, kazananı açıklamanın zaman alacağını söyledi. Boockvar, oyların çoğunun Cuma gününün sonuna kadar sayılmış olmasını beklediklerini kaydetti. Boockvar, seçim yolsuzluğu iddialarıyla ilgiliyse haberinin olmadığını belirtti.

Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden, Seçici Kurul üye sayısı 20 olan Pennsylvania’yı kazanırsa başkanlık yarışını da kazanacak. Eyalette erken kullanılan oylar ve posta ile verilen oyların sayısı artınca Biden’ın da avantajı artmaya, Trump ile arasındaki fark kapanmaya başlamıştı.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın az farkla önde görüldüğü eyalette henüz oyların yaklaşık yüzde 8'i sayılmadı.

BİDEN: DEMOKRASİ BAZEN SABIR GEREKTİRİR  

Demokrat Partili başkan adayı Joe Biden, Amerikan halkını seçim sonuçları konusunda sabırlı olmaya davet etti. Biden, “Sayımın sonunda seçimin kazananı ilan edileceğimizden şüphemiz yok’’ dedi.

Delaware eyaletinde kısa bir açıklama yapan Demokrat aday Joe Biden, sözlerine yardımcısı Kamala Harris ile birlikte az önce Corona virüsü ve ekonomik kriz konusunda bilgilendirildiklerini söyleyerek başladı.

‘‘Oy kutsaldır, halkın iradesini sergiler’’ diyen Biden, ‘‘Amerikan Başkanı’nı da halkın iradesi belirler. Her oy mutlaka sayılmalı’’ diye konuştu. Biden, ‘‘Demokrasi bazen çetindir ve bazen biraz sabır gerektirir, ancak bu sabır 240 yıldan uzun süredir tüm dünyanın imrendiği bir idari sistemle ödüllendiriliyor’’ dedi.

Seçimdeki son durumla ilgili de değerlendirmede bulunan Biden, ‘‘Bulunduğumuz yerle ilgili çok iyi hissetmeye devam ediyoruz. Sayımın sonunda seçimin kazananı ilan edileceğimizden şüphemiz yok’’ diye konuştu. Herkesi sakin olmaya çağıran Biden, ‘‘Çok yakında sayım sonuçlanacak’’ dedi.

GÖZLER KRİTİK EYALETLERDE  

ABD'nin gözü, oyların sayılmaya devam ettiği eyaletlerde. Bu eyaletlerden çıkacak kesin sonuçlar, Donald Trump mı yoksa Joe Biden'ın mı başkan olacağını belirleyecek. Ayrıntıları Mehtap Çolak Yılmaz ve Begüm Dönmez Ersöz aktarıyor​.

Kaynak: Amerika'nın Sesi