Rusya, Türkiye ve İran Astana’da Suriye’deki ‘çatışmasızlık bölgeleri’ konusunda görüşmeler yürütürken, bu konuyla ilgili ‘kaygıları’ olan İsrail’in, ABD ile Suriye’nin geleceği konusunda gizli toplantılar yürüttüğü iddia edildi.

Görüşmelerde İsrail’in Suriye’nin güneyine ABD askerlerinin yerleştirilmesini istediği, İran ve Türkiye’nin ise buradaki çatışmasızlık bölgelerinin belirlenmesi sürecine dahil olmasını istemediği öne sürülüyor.

Gazete Karınca’nın İsrail’deki Haaretz gazetesine dayandırdığı haberine göre, ABD’li bir yetkili iki hafta önce İsrail’e gelerek, Suriye’nin güneyindeki bölgeler hakkında gizli diplomasi yürüttü.

Haberde söz konusu görüşmelerin esas olarak ABD, Rusya ve Ürdün arasında yapıldığı, İsrail’in aktif olarak bu görüşmelere katılmadığı belirtiliyor.

Ancak ABD’nin kendi pozisyonunu Tel Aviv’e göre ayarlamak için konuyu İsrailli yetkililerle görüştüğü de aktarılıyor.

İSRAİL, ABD ASKERLERİNİ İSTİYOR

Buna göre ise İsrail ülkenin güneyine ABD askerlerinin yerleştirilmesini istiyor; İran ve Türkiye’nin ise güneydeki çatışmasızlık bölgelerinin belirlenmesi sürecine dahil olmasını istemiyor.

Yine haberde üst düzey bir İsrailli yetkilinin ‘görüşmelerin çok yoğun ve büyük bir gizlilik içerisinde gerçekleştiğini’ söylediği, ABD’nin Tel Aviv’in pozisyonunu Moskova’ya ve diğer uluslararası oyunculara ilettiği de belirtiliyor.

Haaretz’e göre İsrail bu görüşmelerde 3 ana talebi dile getirdi:

İsrail, güneydeki çatışmasızlık bölgeleri kararının, Astana’daki müzakerelerden tamamen ayrı alınmasını istiyor. Tel Aviv, İran ve Türkiye’nin güneydeki çatışmasızlık bölgelerinin belirlenmesi sürecine dahil olmasını istemiyor. ABD’nin bu talebi kabul ettiği ve güneydeki çatışmasızlık bölgeleriyle ilgili olarak Rusya ve Ürdün’le ayrı görüşmeler yaptığı söyleniyor.

İsrail; İranlı ve Iraklı milislerle Hizbullah’ı İsrail ve Ürdün sınırında istemiyor.

İsrail, Suriye’deki savaşa doğrudan müdahil olmak istemiyor.

ABD ÖNERİYİ DEĞERLENDİRİYOR

Öte yandan Rusya’nın daha önce güneydeki bölgeleri kendi askerleri ile kontrol etmeyi önerdiği ancak İsrail’in bunu reddettiği belirtiliyor.

İsrail’in ise burayı ABD askerinin kontrol etmesini teklif ettiği ve ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin de bu öneriyi hâlâ değerlendirdiği ancak henüz karar vermediği ifade ediliyor.