ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunda Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altındaki El Hol Kampı’nda tutulan İngiliz vatandaşı iki IŞİD militanını kamptaki hapishaneden çıkarıp gözetimine aldı. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD, Kürtlerin ya da Türkiye’nin kontrolünü kaybetmesine karşı, Suriye’de kafa kesmelerle bağlantılı olan ve Beetles olarak bilinen iki IŞİD militanını o ülkenin dışına çıkararak ABD tarafından kontrol edilen güvenli bir yere götürdü. Onlar en kötünün de kötüsü” dedi.

Söz konusu iki militanın, 2014 yılında ABD’li gazeteci James Foley’yi başını keserek infaz ettiğine ve esir tutulan diğer Amerikan vatandaşlarını da öldürdüğüne inanılan İngiliz vatandaşları El Shafee Elsheikh ve Alexanda Kotey olduğu sanılıyor.

WASHINGTON POST: IRAK’A GÖTÜRÜLDÜLER

Amerikan basınında yer alan haberlere göre bu iki militan, El Hol Kampı’ndan çıkarılıp ülke dışına transfer edildi. ABD’li yetkililer ‘Beatles’ lakaplı IŞİD militanlarının nereye götürüldüğü bilgisini paylaşmazken, Washington Post gazetesi iki IŞİD’linin Irak’taki ABD üssüne götürüldüğünü iddia etti.

Washington Post’un haberinde, ABD’nin bu iki IŞİD’liyi kendi topraklarında yargılamak istediği, ancak militanlardan birisinin ailesinin İngiliz hükümetine oğullarının ABD’ye gönderilmeden kendi ülkesinde yargılanması için açtığı dava nedeniyle IŞİD’lilerin transferlerinin yapılamadığı belirtildi.

Kaynak: Rudaw