ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Donald Trump’ın, Gazze ve Batı Şeria’ya yapılan 200 milyon dolarlık ekonomik yardımın başka alanlara kaydırılmasını istediğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Trump’ın “Fonların ABD çıkarlarına uygun şekilde harcanmasına yönelik” değerlendirme toplantısı sonrası bu kararı verdiğini söyledi.

Reuters’a konuşan yetkili bu kaynakların daha “yüksek önceliği olan projelere” kaydırılacağını belirtti ancak hangi projeler olduğu konusunda detay vermedi. Ancak ‘Gazze’deki Hamas kontrolünün buradaki sivillerin de hayatını tehlikeye attığını ve kararın bunları göz önünde bulundurarak alındığını’ savundu.

ABD yıl başında Birleşmiş Milletler aracılığıyla Filistin’e yaptığı yardımın 65 milyon dolarlık kısmını askıya almıştı. Filistin Yönetimi ve BM daha önce de ABD’ye bu yardımların kesilmesinin Batı Şeria ve Gazze’de günlük yaşam üzerinde çok kötü etkileri olacağı uyarısında bulunmuştu.

Filistin’den karara tepki geldi. İnsan Hakları Aktivisti ve Filistin Ulusal Konseyi Üyesi Hanan Aşravi kararın “sorumsuzca ve ahlaksızca” olduğunu söyledi ve Trump yönetimini Filistin’e santaj yapmakla suçladı. Filistin yönetimi, ABD’nin Aralık ayında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından Washington’ın barış görüşmelerinde yeri olamayacağını söylüyor.