ABD’nin California eyaletindeki Glendale kentinde bütün okullar, Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan’da kapalı olacak.

Glendale Bölgesel Okullar Birliği, 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımı anma günü” ilan eden ve bölgedeki tüm okullarda 24 Nisan vesilesiyle eğitime bir gün ara verilmesini kararlaştıran tasarıyı oybirliğiyle kabul etti.

ABD’de yayımlanan Asbarez gazetesinin haberine göre, Glendale kenti kabul edilen kararla, Ermeni Soykırımı’nda yaşamını yitirenleri anmak için okullarını 24 Nisan’da kapatan ABD’nin ilk şehri olacak.

ABD Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, tasarının kabul edilmesini adalet için mücadele eden herkes için önemli bir adım olarak nitelendirdi.


ANCA’nın temsilcilerinden Elen Asatryan tasarının kabul edilmesinin, Ermeni Soykırımı kurbanlarının anılmasının yanı sıra, soykırım süreciyle kendi anayurtlarında mülteci konumuna getirilen 132 bin Ermeni yetime risk alarak yardımda bulunan ABD yurttaşlarına da saygı göstergesi olacağını söyledi.

LATimes’ın haberine göre ise, kentteki okullarda kullanılan tüm ajanda ve takvimlerde de 24 Nisan, “Ermeni Soykırımı anma günü” olarak kaydedilecek.

ERMENİ AYDINLAR 24 NİSAN 1915’TE ÖLÜME GÖNDERİLMİŞTİ

Osmanlı’da dönemin başkenti İstanbul’da yaşayan yazar, gazeteci, tercüman, avukat, siyasetçi, doktor ve öğretmenlerin de aralarında bulunduğu 200’ü aşkın Ermeni aydın, İttihat ve Terakki hükümeti temsilcisi ve İçişleri Bakanı Talat Paşa tarafından verilen talimatla 24 Nisan 1915’te tutuklanarak Ankara yakınlarındaki toplama kamplarına gönderildi. Kamplara gönderilen aydınlardan sadece birkaçı hayatta kalırken, daha sonra tutuklanan ve kafileler halinde aynı kamplara gönderilen Ermeni aydınların tamamı öldürüldü.  

Ermeni Soykırımı’nın simgesel başlangıç günü olarak kabul edilen 24 Nisan’da her yıl Ermenistan ve dünyanın farklı ülkelerinde anma törenleri düzenleniyor.  (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)