ABD, haftalar süren sessiz hazırlığın ardından Suriye’nin kuzeyinde kritik bir bölgede bulunan Mınbıc’ı IŞİD’den almak için harekat başlattı.

Yeni başlayan operasyonun tamamlanmasının haftalar sürebileceği belirtilirken Reuters’a konuşan ABD'li bir ordu yetkilisi Mınbıc’ın ‘Avrupa'ya geçişler için IŞİD’in elindeki son nokta olması açısından önemli olduğunu’ söyledi.

Reuters ajansının haberine göre yetkili, az sayıda ABD'li özel harekat gücünün sahada operasyonu destekleyeceğini fakat ön cephenin gerisinde kalarak danışman rolü üstleneceklerini söyledi.

Yetkili, "Suriyeli savaşçılara operasyonu tamamlayabilmeleri için ne kadar yakın olmaları gerekiyorsa o kadar yakın olacaklar. Fakat doğrudan çatışmaya girmeyecekler" dedi.

Operasyon aynı zamanda ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları ve sınır boyunca Türkiye'den yerden atışlarla da desteklenecek.

Öte yandan yetkililer, operasyon güçlerinin çoğunlukla Arap savaşçılardan oluştuğunu ve operasyona katılanların yalnızca beşte birinin veya altıda birinin YPG güçleri olduğunu söyledi.

Reuters'a konuşan yetkililer, YPG'nin yalnızca Mınbıc çevresindeki bölgeyi IŞİD’den temizlemek için savaşacağını ve operasyon planlarına göre IŞİD’den temizlendikten sonra bölgenin istikrar ve güvenliğinden Arap güçlerinin sorumlu olacağını belirtti.

Türkiye'nin operasyonu desteklediğini söyleyen yetkililerden bir tanesi de, "Anlaşma, Mınbıc alındıktan sonra YPG'nin orada kalmayacağı yönünde… Dolayısıyla Suriyeli Araplar geleneksel olarak Suriyeli Arap olan bölgeyi kontrol etmiş olacak" dedi.

(Kaynak: Sputnik)