ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada 1915'te yaşananlardan 'soykırım' olarak söz etti. Biden, "Ermenilerin hikâyesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada Ermeni Soykırımı'nı tanıdığını söyledi.

Biden, daha önce 1981'de yaşananlara ilişkin 'soykırım' ifadesini kullanan Ronald Reagan'dan sonra bu ifadeyi kullanan ikinci ABD Başkanı oldu.

Biden, açıklamasında "Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin yeniden yaşanmasını engellemeye bağlılığımızı ortaya koyuyoruz. Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda yok olan bütün Ermenileri onurlandırmaktadır. " dedi.

"Ermenilerin hikâyesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz" ifadelerini kullanan Biden, açıklamada daha önceki başkanların da dile getirdiği 'Büyük Felaket' ifadesine yer verdi.

ERMENİSTAN 'MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Ermenistan hükümeti, Biden'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ermeni Soykırımı'nın tanınması ve kınanması ortak bir beşeri sorundur, insan haklarının ve hümanizm ilkelerinin korunmasına koşulsuz bağlılık meselesidir.