ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıyarak aslında Ukrayna’ya yönelik işgali başlattığını öne sürdü.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Ukrayna'da iki bölgeyi "bağımsız devletler" olarak tanıdığını duyurduğunu anımsatarak, bunu 'işgalin başlangıcı' olarak nitelendirirken, Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyurdu.
ABD lideri, yeni yaptırımların Rusya’nın kamu borcunu etkileyeceğini söyledi. Yaptırımların ayrıca Rus elitleri kapsayacağını dile getiren Biden, 2 Rus bankasına karşı engelleyici tedbirlerin uygulanacağını kaydetti.

Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında "Bunu basitçe ifade etmemiz gerekirse, Rusya Ukrayna'nın büyük bir parçasını onlardan kopardığını açıkladı" ifadesini kullandı.

Biden, "Benim bakış açımdan Putin, daha fazla toprağa zor kullanarak sahip olmak için gerekçeler kuruyor. Dün geceki konuşmasını dinlerseniz, daha da ileri gitmek için gerekçeler ürettiğini görebilirsiniz. Bu Ukrayna'da Rus işgalinin başlangıcı." ifadesini kullandı.

ASKERİ BANKALARA YAPTIRIM

Yaptırımlara ilişkin ise ABD Başkanı, "Rusya bu işgalde daha da ileri giderse biz de yaptırımlarda gideriz. Tanrı aşkına Putin'e komşularına ait topraklara sözde bağımsızlık tanıyabileceğini düşündüren ne? Bu uluslararası hukukun açık bir ihlali ve uluslararası toplumdan sert bir yanıtı hak ediyor" ifadesini kullandı.

Rusya'ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyuran Biden, "Rusya'nın iki büyük finans kuruluşu VEB ve askeri bankalarına yaptırım uyguluyoruz. Rusya'nın dış borçlarına da geniş yaptırımlar getiriyoruz. Bu da Rus hükümetinin Batılı finans kuruluşlarından artık para kazanamayacağı anlamına geliyor. Rusya artık ne Avrupa'da ne de ABD'de piyasadan borç ticaret yapamayacak" dedi.

RUSYA İLE ÇATIŞMA NİYETİMİZ YOK

Biden'ın açıklamasından diğer satır başları ise şöyle:

Baltık bölgesindeki ortaklarımız Estonya, Letonya ve Litvanya'ya destek için Avrupa'da konuşlu daha çok asker ve ekipmanın harekete geçirilmesini onayladım. Şunu açıkça söyleyeyim bunlar tamamıyla savunma yönelik adımlar. Rusya ile çatışma niyetimiz yok.

Rus kuvvetleri, savaş uçakları ve saldırı füze sistemleri de dahil olmak üzere kuzeyden Ukrayna'ya saldırmak için Belarus'ta mevzilenmiş durumda. Rusya'nın donanma gemileri, amfibi hücum gemileri, füze kruvazörleri ve denizaltılar da dahil olmak üzere Karadeniz'de Ukrayna'nın güneyinde tatbikat yapıyor. Rusya'nın hareket malzemeleri, kan ve tıbbi malzeme ve sınırda mevzii var.

Milyonlarca kişinin acı çekmesine izin veremeyiz. Rusya'nın bir sonraki adımı ne olursa olsun birlikle ve kararlılıkla karşılık vermeye hazırız.

Özgürlüğü savunmanın bizim için de sonuçları olacak ancak yine de yapacağız.