Amerika'da yayın yapan The American Prospect dergisi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin ailesinin Amerika ve Dubai'deki "servet dökümünü" yayınladı. Zack Kopplin ve Basma Humadi'nin hazırladığı haberde aile adına 300 mülkün tespit edildiği ileri sürüldü.

Barzani iddiaları yalanlarken Kopplin ve Humadi, WikiLeaks tarafından sızdırılan Dışişleri Bakanlığı notlarının delil niteliğinde olduğunu iddia ediyor. İki gazeteci Barzani için, "Adı doğrudan sahiplik belgelerinin hiçbirinde görünmüyor. Bunun yerine, bu varlıklar, çalışanlar, arkadaşlar ve aile dahil olmak üzere karmaşık vakıf fonları ve aracı sistemlerin arkasına gizlenmiş durumda” ifadelerini kullandı.

‘300 MÜLK TESPİT EDİLDİ’

Barzani'nin, internet sitesinde 'malvarlığını görünmez hale getirmekle' övünen avukatı Dan Withers'ın müşterisi olduğunu öne sürülen haberde ailenin servetine ilişkin şunlar ifade edildi:

"Neçirvan Barzani'nin temsilcileri yorum taleplerine yanıt vermedi ve herhangi bir yasanın çiğnendiği de açık bir şekilde ortaya çıkmış değil, ancak The American Prospect, McLean, Virginia ve Dubai arasında, akrabaları ve ortaklarıyla bağlantılı dokuz rakamlı değerlerde yaklaşık 300 mülk tespit etti.

Yolsuzluğun izi, Kuzey Virginia'daki Mottrom Drive caddesinde başlıyor. Görünüşe göre avukatı Withers, bu caddede toplu olarak 20 milyon dolardan fazla değere sahip yan yana dört mülkün sahiplerini gizlemek için büyük çaba sarf etti.

Bu birkaç katmanlı bir gizlilik hali. Bölge tetkikçisinin web sitesinde mülklerin sahiplerinin adları ya Withers tarafından bir mütevelli olarak yazılıyor ya da 'istek üzerine alıkonuldu' şeklinde yazılıyor. Dört mülkün fiziksel tapuları gösteriyor ki bu mülkler, akraba olan Mottom Trust ve Dulany Trust'ın yanı sıra bir de anonim şirket tarafından kontrol ediliyor. Bu tertibatın tamamı ise Withers tarafından işletiliyor. Mülklerden birinin, Nabila Mustafa tarafından Mottrom Trust'a devredildiği görülüyor. Mustafa'nın bir diğer adı da Nebila Barzani. Kürt Başkanının eşidir."

'KARDEŞLERİNDEN BİRİNİN ADI GEÇİYOR'

Aynı avukatın yardımıyla, 3 milyon dolar değerinde en az iki mülkün daha Blue Ridge Trust adlı bir aracıdan geçtiği belirtilen haberde, "Yine, sahiplerinin isimleri çevrimiçi olarak saklandı, ancak bu fon Jameel Sindi adında birisi tarafından işletiliyordu. Barzanileri tanıyan bir kaynak, Sindi'nin Kürt Başkanının bir çalışanı olduğunu doğruladı. Sindi ayrıca Avukat Withers'a üçüncü bir mülkü 1 milyon dolara yakın bir fiyata satın alması için bir vekaletname verdi. Son mal grubu gibi bunlar da Neçirvan Barzani'nin yakın bir akrabasıyla bağlantılı. Blue Ridge Trust'a mülk aktarıldığını gösteren belgelerde, kardeşlerinden birinin adı geçiyor" denildi.

HALASININ EŞİ ÜZERİNE 288 DAİRE

Dubai mülk verilerinin sızdırıldığı bir hesap defterinin de incelendiği habere göre, Barzani ailesinin ABD'dekinden çok daha büyük bir servete Dubai'de sahip olduğu belirtiliyor. Barzani'nin ölen halasının kocası ve Kürdistan Uluslararası İslam Bankası'nın başkanı Salar Hakim'in, şehirdeki en büyük Iraklı mülk sahibi olduğu iddia edildi. Hakim'in şehir genelinde en az 288 farklı gökdelen dairesiyle ilişkili olduğu belirtiliyor. 

Hakim ile iletişime geçen gazeteciler, Hakim'in mülklere sahip olduğunu doğruladığını, ancak başka bir yorum yapmayı reddettiğini aktardı. Dairelerin değerinin ise 100 milyon doların üzerine olduğu tahmin ediliyor. Kürdistan Uluslararası İslam Bankası'nın son mevcut yıllık raporuna göre Hakim'in sahip olduğu tek mülkün Irak Kürdistanı içinde ve yaklaşık 16 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor.