ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Irak’ın milis gücü Haşdi Şabi taraftarlarının Bağdat’ta ABD Büyükelçiliğine girmesinin sonrasında elçiliğe ek kuvvet gönderildiğini belirterek, Irak hükümetine uluslararası yükümlülüklerini yerine getirip Amerikan misyonunu koruması çağrısında bulundu.

ABD’nin Haşdi Şabi şemsiyesi altında faaliyet yürüten Ketaib Hizbullah örgütüne yönelik düzenlediği saldırılar Irak’ın başkenti Bağdat’ta protesto edildi. ABD Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, elçiliğinin duvarını ve güvenlik kulübelerini ateşe verdi. Göstericiler daha sonra kapıyı kırarak içeri girdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “Ülkedeki ABD vatandaşlarının, askeri personel ve diplomatlarının güvenliği ve nefsi müdafaa için gerekli kuvvet koruma tedbirlerini aldık. Büyükelçilikteki personele destek olmak üzere ek kuvvet gönderiyoruz” dedi.

ABD’li diplomatların güvenliği konusunda Irak hükümetine güvendiklerini söyleyen Esper, “Tüm ülkelerde olduğu gibi ülkedeki personelimizi koruması konusunda ev sahibi ülkeye güveniyoruz ve Irak hükümetine bu konuda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. ABD, Irak halkını; özgür, egemen ve müreffeh bir Irak’ı desteklemeye devam ediyor” diye konuştu.

Esper, gönderilen asker sayısına ilişkin detay paylaşmazken ABD medyasında yer alan bazı haberlerde büyükelçiliğe 100 deniz piyadesinin gönderildiği belirtildi.