ABD Ankara Büyükelçiliği'nden ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasının ardından açıklama geldi. Açıklamada bu çalışanın 'hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından' Amerikan hükümetinin 'büyük bir rahatsızlık duyduğu' belirtildi.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli M.T'nin tutuklanmasına ilişkin ABD Büyükelçiliği yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Amerikan hükümeti, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır" dendi.

ABD'nin Ankara büyükelçiliği, Amerikan hükümeti çalışanları ve Türkiye'deki Amerikan vatandaşlarının Türk anayasası ve uluslararası yasalarla uyumlu şekilde yasal sürece tabi tutulmalarını sağlamak için Türk hükümetiyle çalışılmaya devam edileceğini de belirtti.

​İstanbul'da sürdürülen 'FETÖ' soruşturması kapsamında, firari eski savcı Zekeriya Öz ve 'FETÖ' şüphelisi eski polis müdürleriyle de irtibatlı olduğu öne sürülen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi M.T gözaltına alınmış; adliyeye sevk edilerek 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Casusluk' ve 'Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla tutuklanmıştı.