Afganistan’ın kuzeydoğusunda Taliban tarafından ele geçirilen Kunduz şehrine ABD’nin düzenlediği hava saldırısında Sınır Tanımayan Doktorlar’a (MSF) ait hastane vuruldu. Saldırıda dokuz MSF çalışanı ve üç çocuk hastanın olduğu 16 kişi hayatını kaybetti.

Afganistan’ın kuzeydoğusunda Taliban tarafından ele geçirilen Kunduz şehrini geri almak için başlatılan operasyonlar sürüyor. Harekata havadan bombardımanla katılan ABD uçaklarının Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından idare edilen bir hastaneyi vurduğu açıklandı.

Saldırıda dokuz MSF çalışanı, üç hasta çocuğun da olduğu 16 kişi hayatını kaybetti. 30 sağlık personelinden de haber alınamadığı belirtildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Yöneticisi Bart Janssens yaptığı açıklamada “Saldırıdan ve personelimizle hastalarımızın öldürülmesinden dolayı büyük bir şok içerisindeyiz” dedi.

Ölü ve yaralı sayısına ilişkin kesin rakamların henüz ellerinde olmadığını söyleyen Janssens, ekiplerinin yaralılara ilk müdahaleyi yaptığını ifade etti.

Açıklamada savaşın taraflarına sağlık hizmeti veren binaların güvenliğine saygı gösterme çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyit Raad El Hüseyin da bir ‘savaş suçu‘ işlenmiş olabileceğini belirtti.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nden (NATO) yapılan açıklamada ise ABD uçaklarının gece 02.15’te Kunduz’a hava saldırısı düzenlediği, saldırı sırasında vurulan hedefin yakınlarındaki bir hastanede sivil kayıplar yaşanmış olabileceği ve olayın araştırıldığı belirtildi. (imc tv)