Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna ziyaretinde çok sayıda cesedin bulunduğu ve Rusya'nın sivilleri katlettiği iddia edilen Bucha kentine gitti. 

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Slovakya Başbakanı Eduard Heger ile birlikte on saati aşan tren yolculuğu sonrası Bucha'ya ulaşan von der Leyen, Rusya'yı katliamla suçladı.

Von der Leyen, "Putin'in ordusunun zalim yüzünü, kenti işgal ederken sergilediği vurdumduymazlığını ve soğuk kalpliliğini gördük. Bucha'da insanlığımızın nasıl paramparça edildiğini gördük. Tüm dünya Bucha ile birlikte yas tutuyor" dedi.

Başkent Kiev yakınındaki Bucha'dan Rus askerlerinin çekilmesi sonrasında geçen hafta çok sayıda sivilin cesedine rastlanmış, Ukrayna hükümeti ve Batılı ülkeler katliamdan Rusya'yı sorumlu tutarken Moskova, suçlamaları reddederek görüntü ve fotoğrafların sahte olduğunu, Ukrayna'nın sahnelediği bir propaganda ile karşı karşıya bulunulduğunu savunmuştu.

'MÜMKÜN OLAN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ'

Ziyaretinin "cesur Ukraynalılara açık bir destek işareti" olduğunu belirten AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukraynalıların yanında olduklarını ve mümkün olan her tür desteğin verileceğini dile getirdi.

Ukraynalıların "ortak değerler ve otokrasiye karşı demokrasinin kazanması için mücadele verdiğini" söyleyen von der Leyen, ülkenin acil yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Savaş sonrası döneme yönelik işaretler de veren AB Komisyonu Başkanı, Ukrayna'nın savaştan demokratik bir ülke olarak çıkması gerektiğini, ülkenin yeniden inşası ve reformlar için diğer bağışçılarla birlikte bu süreçte yardıma hazır olduklarını vurguladı.

BORRELL: SAVAŞ SUÇLARININ ARAŞTIRILMASI İÇİN 7,5 MİLYON EURO KAYNAK AYIRACAĞIZ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josepp Borrell de "Seyahatimiz Ukrayna'nın var olduğunun, bir başkenti ve hükümeti olduğunun göstergesidir" dedi.

Ülkenin hâlâ Ukraynalıların kontrolünde olduğunu belirten Borrell, Bucha ve diğer bölgelerdeki savaş suçlarının araştırılması için 7,5 milyon Euro kaynak tahsis edeceklerini açıkladı.