Avrupa Birliği'ne (AB) üye 11 ülke, Rusya’ya olan enerji bağımlılığını bitirebilmek için birliğe üye ülkelere iklim değişikliği politikaları konusundaki müzakerelerin hızlanması çağrısında bulundu. Almanya, Avusturya, Finlandiya, Hollanda,  İrlanda, İspanya, İsveç, Letonya, Lüksemburg ve Slovenya çağrıcı ülkeler oldu. 

AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, bu yıl, yenilenebilir enerjiyi daha etkin hale getirebilmek için bir dizi önlem üzerinde görüşmeler yapıyor. Öneriler, 2030 yılına kadar net AB sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerinin yüzde 55 aşağısına getirmek için tasarlandı. Ancak birlik, Rus yakıtlarına olan bağımlılığını 2028 yılına kadar sonlandırmaya çalıştığından, yeni müzakerelerde daha çok enerji güvenliği konuşuluyor.

Reuters’ın haberine göre, 11 Avrupa Birliği ülkesi yaptığı açıklamada “Şimdi cesur olma ve yeşil enerjiye kararlılıkla geçme zamanı. Herhangi bir gecikme veya tereddüt, enerji bağımlılığımızı yalnızca uzatacaktır. Bu nedenle paket üzerindeki müzakereler hızlandırılmalıdır" dedi.

'RUS FOSİL YAKITLARINDAN AB ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINA GİDEN YEŞİL BİR YOL'

Danimarka'nın öncülüğünde hazırlanan bildiriye Almanya, Avusturya, Finlandiya, Hollanda,  İrlanda, İspanya, İsveç, Letonya, Lüksemburg ve Slovenya imza attı. Danimarka İklim Bakanı Dan Jorgensen, bildiriye imza atan ülkelerin "en kısa sürede Rus fosil yakıtlarından AB enerji bağımsızlığına giden yeşil bir yol" için çağrıda bulunduklarını söyledi. Polonya ise savaşın etkisini değerlendirebilmek için iklim müzakerelerinin durdurulması gerektiğini söyledi.

Rusya, Avrupa gazının yüzde 40'ını tedarik ediyor. Onaylanması halinde iklim önerilerinin 2030 yılına kadar AB gaz kullanımını %30 oranında azaltması bekleniyor. 

Kaynak: Gazete Duvar