Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, oldukça bulaşıcı olduğu belirtilen yeni koronavirüs varyantı Omikron nedeniyle aralarında Güney Afrika'nın da bulunduğu 7 ülkeye geçici seyahat yasağı uygulanması konusunda anlaştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Güney Afrika'da ortaya çıkan ve Yunan alfabesinin 15. harfi olan Omikron adı verilen B.1.1.529 varyantının görüldüğü tüm ülkelerle seyahatleri yasaklamaları çağrısı yapmıştı.

AB Dönem Başkanı Slovenya tarafından yapılan açıklamada, birlik üyesi 27 ülkenin acil durum çerçevesinde Güney Afrika'dan Avrupa'ya yapılan tüm seyahatlere geçici kısıtlama getirilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi.

Reuters Haber Ajansı'na bilgi veren bir AB yetkilisi, kısıtlamaların Güney Afrika'nın yanı sıra, Botsvana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'yi de kapsadığını söyledi.

devletinin tümünden sağlık uzmanlarından oluşan bir komitenin "acil tatili etkinleştirme ve güney Afrika'dan AB'ye tüm seyahatlere geçici kısıtlama getirme gereği üzerinde anlaştığını" söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de yaptığı açıklamada, yeni varyant ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olunana dek seyahat yasağı kararı alınması gerektiğini söylemişti.

Avrupa Komisyonu, AB'nin yürütme organı.

Aralarında Belçika ve Hollanda'nın da bulunduğu bazı üye devletler, Güney Afrika'ya yönelik benzer kararları kendileri almıştı.