Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya ve Belarus'a uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı.

'Avrupa Birliği’nin Ukrayna'ya desteğini göstermek için Rusya'ya karşı yaptırımları arttırdığını belirten Komisyon Başkanı von der Leyen "Avrupa Birliği ilk kez saldırı altındaki bir ülkeye silah ve diğer teçhizatın satın alınmasını ve teslimatını finanse edecek. Bu bir dönüm noktasıdır" dedi.

AB HAVA SAHASI RUS UÇAKLARINA VE HAVAYOLLARINA KAPATILACAK

AB hava sahasının Rusya için kapatıldığını belirten Komisyon Başkanı, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko için "Aynı zamanda, Kremlin ve işbirlikçisi Lukaşenko rejimine karşı yaptırımlarımızı bir kez daha güçlendiriyoruz" ifadelerini kullandı. Rusya'ya ait, Rus tescilli veya Rus kontrolündeki tüm uçakların yasaklanmasının önerildiğini ifade eden von der Leyen, bu uçakların AB topraklarına inemeyeceğini, havalanamayacağını veya üzerinde uçamayacağını belirtti. Bu yaptırımın bir Rus tüzel veya gerçek kişisi tarafından sahip olunan, kiralanan veya başka bir şekilde kontrol edilen herhangi bir uçak için geçerli olacağı vurgulandı.

RUS DEVLET MEDYASINA YASAK

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, "İkincisi, benzeri görülmemiş bir adımla, Kremlin'in medya makinesini AB'de yasaklayacağız" ifadelerini kullanarak Rusya devletine ait ‘Russia Today’ ve ‘Sputnik’ ile yan kuruluşlarının Avrupa'daki yayınlarını yasaklayacak araçlar geliştirdiklerini belirtti.

BELARUS’A YAPTIRIMLAR

Belarus'a uygulanacak yaptırımlar konusunda ise von der Leyen, Belarus’un mineral yakıtlardan tütün, odun ve kereste, çimento, demir ve çeliğe kadar olan ürün ihracatını durduracaklarını belirtti. Açıklamada "Rusya için çift kullanımlı mallara getirdiğimiz ihracat kısıtlamalarını Belarus'a da genişleteceğiz. Bu aynı zamanda Rusya'ya karşı aldığımız tedbirlerin herhangi bir şekilde atlatılması riskini de ortadan kaldıracaktır" ifadeleri kullanıldı.

AB Komisyon Başkanı, Rusya Merkez Bankası’nın işlemlerini yasaklayacaklarını ve tüm varlıklarını donduracaklarını belirtti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de alınacak tedbirlerle Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yarıdan fazlasının bloke edileceğini bildirdi.