Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ska Keller AB ve üye ülkelerin Türkiye’ye yönelik açık bir tavır sergilemesi gerektiğini savundu.

Keller “Türkiye ile AB üyelik müzakereleri, ülkedeki durum düzelene dek askıya alınmalı” dedi.

DW'nin haberine göre, müzakerelerin askıya alınması görüşünü, HDP’li vekiller ve Cumhuriyet gazetesi yazarlarının tutuklanmasının ardından aralarında Hristiyan Demokrat Birlik partili (CDU) AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok olmak üzere birçok Avrupalı politikacı da dile getirmişti.

AB’nin Türkiye’ye yönelik İlerleme Raporu’nu açıklanmadan önce bir eleştiri de Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) saflarından geldi. Avrupa Parlamentosu milletvekili Markus Ferber, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik ağır suçlamalarda bulundu.

Ferber, Erdoğan’ın başarısızlığa uğrayan darbe girişimini “ölçüsüz bir biçimde devletin yeniden yapılanması için kullandığını” ileri sürdü.

‘MALİ YARDIMLAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN’

Alman Federal Meclisi Başkanvekili Johannes Singhammer de muhalif milletvekillerinin ve gazetecilerin tutuklanması nedeniyle Türkiye’ye ekonomik bir faturanın çıkarılmasını savundu.

Hristiyan Sosyal Birlik partili (CSU) politikacı, Avrupa Birliği’nin demokratik yapılanmanın güçlendirilmesi için Türkiye’ye vermeyi planladığı maddi miktarı tekrar gözden geçirmesi çağrısında bulundu. Singhammer, 2007-2016 yılları arasında Türkiye’ye “AB’ye yakınlaşma yardımı” olarak da adlandırılan söz konusu ödemelerin yaklaşık 6 milyar 700 milyon euroyu bulduğunu ifade etti.

Federal Meclis Başkanvekili bunun 1 milyar 350 milyondan fazlasını ise Almanya’nın ödediğini kaydetti.

AB Komisyonu’nun Türkiye’ye yönelik İlerleme Raporu’nda, insan hakları ihlalleri, hükümetin muhaliflere ve basına yönelik tutumuna ilişkin yönelik sert eleştirilerin yer aldı.

(Kaynak: Deutsche Welle)