Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk yönetimlerini tanıma kararı sonrası AB'den yaptırım açıklaması geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luganks yönetimlerinde faaliyet gösteren bankalara yaptırım planı açıkladı.

Açıklama yapan Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, AB dışişleri bakanlarının toplantısı sonrası yaptırımların ilk paketinin resmi olarak açıklanacağını söyledi.

İlk pakette, Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgeleri tanıma kararına dahil olanların hedef alınacağı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Rusya'nın yaptırımlara alışkın olduğunu söylemiş, Lavrov “Yaptırımların bir sebep olmasa dahi devreye gireceğini biliyorduk” diye konuşmuştu.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları bugün Paris'te acil toplantıda bir araya geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı öncesi yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'daki iki bölgeyi tanıması ve Donbass bölgesine asker göndermesine karşılık AB'nin yaptırım kararının kabul edileceğini bildirmişti.

Daha önceki açıklamalarında yaptırım paketinin hazır olduğunu ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde yaptırımların başlayacağını açıklayan Borrell, bugünkü toplantı için şunları söylemişti: "Vereceğimiz karşılık yaptırım şeklinde olacak. Bunun kapsamına bakanlar karar verecek. Ben oy birliğiyle bir karar çıkacağından eminim."

ALMANYA, KUZEY AKIM 2 'NİN TESCİLLENMESİ SÜRECİNİ DURDURDU

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya gazını Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının sertifikasyon sürecinin durdurulması talimatı verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi dün imzalamış ve buraya asker sevk edilmesi talimatını vermişti.