Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 93 yaşındaki bir mahpus yakınının çıplak aramaya maruz kaldığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Hakverdi, kendisine İzmir F Tipi Hapishanesi'nden gelen mektup üzerine konuyu Meclis’e taşıdı.

Söz konusu mektupta, 2 Eylül 2015’te İzmir 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde mahkûm yakınını ziyarete giden 93 yaşındaki bir kadının iç çamaşırı ve eteği çıkarılarak çıplak aramaya maruz kaldığı iddia edildi.

MEKTUP

Milliyet gazetesi'nin haberine göre, mahkûm mektubun şu ifadeler yer alıyor:

“Tutuklu bir arkadaşımızı ziyaretine gelen 93 yaşındaki anneannesinin eteği ve iç çamaşırı çıkarılarak, 60 yaşlarında teyzesinin ise sütyeni çıkartılarak çıplak arama yapılmıştır. 93 yaşındaki insanlara dahi çıplak arama onursuzluğunu dayatarak işkence yapan zihniyet ile öldürdüğü insanın bedenini soyarak teşhir edenler arasında bir fark var mıdır? Yaklaşık iki aydır tüm tutsaklara hastanelerde ve adliyede ikinci bir kelepçe takma dayatması yapılmaktadır. Tutsakların sevkleri sırasında zaten elleri kelepçelenir, tüm bunlara ek olarak kolumuza takılan bir kelepçe ile askerin koluna kelepçelenmek istemiyoruz.”

BEKİR BOZDAĞ'A SORDU

İddiaları Meclis gündemine taşıyan CHP’li Hakverdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, çıplak arama ve kelepçe konusunda şu soruları yöneltti:

* Hasta mahkûmların, sevk edilirken ellerine takılan kelepçe dışında ikinci bir kelepçe ile mahkûmun koluna giren askerlere kelepçelendiği iddiası doğru mudur? Doğru ise doktor muayenesine götürülen mahkûma ikinci kelepçe takılmasının gerekçesi nedir?

* İzmir 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde hükümlü ve tüberküloz tedavisi gören bir mahkûmun ikinci kelepçeyi kabul etmediği için tedavi ettirilmediği iddiası doğru mudur?

* İzmir 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde hükümlü diyabet ve çölyak hastası bir mahkûmun, hastanede takılmak istenen ikinci kelepçeyi kabul etmediği için görevli jandarmaların saldırısına uğradığı ve hastane koridorlarında yerde sürüklendiği iddiaları doğru mudur?

* 2 Eylül 2015 Tarihinde İzmir 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde mahkûm yakınını ziyarete giden 93 yaşındaki anneannesi ve 60 yaşındaki teyzesinin eteği ve iç çamaşırı çıkartılarak çıplak arama mı yapılmıştır?