Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ortak mücadelenin ilkelerinin yer alacağı metinde son aşamaya yaklaştı.

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, yakında tamamlanacak deklarasyonu ortak mücadele çağrısı yaptıkları siyasi partiler, sendikalar, meslek odalarıyla görüştükten sonra ağustos ayı sonunda açıklamayı planladıklarını söyledi.

“Geçinemiyoruz” şiarıyla emekçilerin yaşadığı ağır ekonomik sorunlara karşı bir kampanya yürüten 7 parti ve örgüt, uzun süredir ortak bir siyasi platform metni üzerinde çalışıyor. Türkiye’nin temel sorunlarına karşı ortak mücadelenin temel başlıklarının yer aldığı metinde son aşamaya gelindi. Sadece birkaç madde üzerinde görüşmelerin kaldığı metinin bitmek üzere olduğu belirtiliyor.

DEMOKRASİNİN YOLU ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ, KÜRT SORUNU VE LAİKLİKTEN GEÇİYOR

Son toplantının ardından sürece ilişkin sorularımızı yanıtlayan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, iktidarın ekonomi politikalarını bir avuç sermaye grubunun ihtiyaçları doğrultusunda uyguladığını belirterek, “Biz halk için bir ekonominin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de demokrasinin işçi sınıfı ve emekçilerin örgütlenmesi önündeki engellerin kaldırılmasından, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl temelde çözümünden, gerçek bir laikliğin sağlanmasından geçiyor. Yine iktidarın yayılmacı ve çatışmacı dış politikasında karşı bölgede halkların dayanışmasını ve barışı esas alan bir dış politikanın gerekliği olduğunu söylüyoruz. Metnimizde doğanın talanından, kadınların taleplerine ve engellilerin haklarına kadar ülkenin her sorununa ilişkin çözümü sunacağız” dedi.

BAŞKA PARTİLER, SENDİKALAR VE ODALARLA DA GÖRÜŞÜLECEK

Memleketin çözüm bekleyen temel sorunlarına alternatif çözüm önerilerini ortaya koyan metnin sonuçlanma aşamasında olduğunu belirten Gürkan, Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve politik sorunlarının çözümünün ortak bir mücadeleyle mümkün olduğunu ifade etti. 7 parti ve örgütün ortak metin üzerinde anlaşmasının ardından bazı siyasi partiler, sendikalar, meslek odalarına deklarasyonu sunacaklarını anlatan Gürkan, şöyle konuştu:

“Bu görüşmelerimiz ittifak çağrısından ziyade ülkenin içinde bulunduğu kötü gidişatı değiştirmek, alternatif çözüm önerileri ortaya koymak ve rejim tartışması kapsamında işçi sınıfı ve halk kesimlerinden yana çözümü konuşmak için yapılacak. Ortak mücadele için görüşmeler yaptığımız Sol Parti ve TKP ile bu kapsamda bir tartışma yürüttük. Deklarasyon metnimizi onlarla da sunacağız, görüş ve önerilerini alacağız. Tüm bu görüşmelerin sona ermesi ve metnin üzerinde uzlaşılmasının ardından, aydın, yazar, akademisyen ve kanaat önderlerin de olacağı kitlesel bir toplantıyla ağustos ayının sonuna doğru deklarasyonu kamuoyuyla açıklamayı planlıyoruz.”