Ortak mücadele için bir araya gelen 7 siyasi parti ve oluşumlar, “İnsanca yaşamak istiyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Sosyalist Meclisler Federasyonu, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Ulus Meydanı'nda “Ücretler artırılsın, zamlar geri alınsın” talebiyle basın açıklaması yaptı. 

Basın açıklamasında “Hakkımız olanı alacağız tüm ücretler artırılsın” pankartı açıldı. Sık sık “İnşaat işçisi köle değildir”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İnsanca ücret istiyoruz”, “Zamlar geri alınsın ücretler artırılsın”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

Basın metnini bileşenler adına Güliz Gündüz okudu.

‘PATRONLAR KAR REKORU KIRIYOR’

Gündüz, halkın yoksulluğa mahkum edildiğini belirterek “Patronlar yılın ilk çeyreğinde kar rekorları kırıyor. Bizim ise market filelerimiz günden güne daha da küçülüyor. Asgari ücrete yapılan zam daha aybaşı gelmeden eridi. Temel tüketim ürünlerinden temel hizmetlere kadar her gün her şey zamlanıyor. Bizler ise hala Aralık ayında asgari ücrete yapılan ve artık eriyen maaşları almaya devam ediyoruz” diye konuştu.

‘YOKSULLAŞTIRMA POLİTİKASI İŞLİYOR’

Ortada yokluğun olmadığını belirten Gündüz, “Ama görülüyor ki yokluk değil yoksullaştırma politikaları işliyor. Patronlar daha fazla zenginleşiyor, bizler daha fazla yoksullaşıyoruz. Hem daha fazla çalışıyoruz, üretiyoruz hem de daha azına razı olmamız bekleniyor” ifadelerini kullandı.

‘MİLYONLAR AÇLIK SINIRININ ALTINDA'

Aralık ayında asgari ücrete yapılan zam oranında zammı alamayan milyonlar olduğunu belirten Gündüz, milyonların açlık sınırının altında hayatta kalmaya çalıştığını ifade etti. Gündüz, emeklilik maaşlarını asgari ücretin altında olduğunu belirterek “Bütün kışı battaniye altında, karanlıkta oturarak geçirdik. Çünkü ne elektriğe ne de doğalgaza gelen zamlara yetişmemiz mümkün değildi. Arabalarımıza mazot koyamıyoruz, evlerimizin önünde yatıyor. Marketten pazardan artık tane ile meyve ve sebze alıyoruz. Ucuz ekmek, Ayçiçek yağı alacağız diye kuyruklarda ömrümüzü tüketiyoruz” diye konuştu.

‘EŞİT BÖLÜŞÜM İSTİYORUZ’

Eşit bölüşüm istediklerini belirten Gündüz, “Patronlar daha fazla kazanıyorsa bizler de daha fazla kazanmak istiyoruz. Asgari ücrete, tüm ücretlere insanca yaşamaya yetecek kadar zam istiyoruz! Temel ürünlere ve temel hizmetlere yapılan tüm zamlar geri alınsın istiyoruz. Tüm halkımızı sesimizi çoğaltmaya, birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Birlikte daha yüksek ses çıkartırsak, daha güçlü oluruz” ifadelerini kullandı.

‘GEÇİNEMİYORUZ’

Gündüz’ün ardından konuşan işçiler Nihat Demir ve Reyhan Tüfekçi, geçinemediklerini belirterek ücretlere zam talep etti. İşçiler enflasyon karşısında alım güçlerinin giderek düştüğünü ifade etti.

Kaynak: MA