NASA'nın Perseverance Rover Uzay Aracı 7 ay süren yolculuğun ardından Mars'a iniş yapıp ilk görüntüyü aldı.

Perseverance hesaplandığı gibi tam olarak 23.55'te Mars'ın yüzeyine başarıyla indi. Başarılı iniş Jezero Krateri'nden Dünya'ya gönderilen radyo mesajıyla teyit edildi. 

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Temmuz 2020’de Mars’a gönderdiği Perseverance (Azim) adlı uzay aracı yedi aylık yolculuğunu tamamladı. Bugüne dek başka bir gezegene gönderilen en gelişmiş araç olan Perseverance, Jezero Krateri’ne indi.

İNİŞ 7 DAKİKA SÜRDÜ

30 Temmuz 2020’de yola çıkan ve saatte 20 bin kilometre gibi bir hızla Mars atmosferine giriş yapan Perseverance’ın Mars’a inişi kolay olmadı. Zira Mars ile Dünya arasındaki mesafe nedeniyle NASA’nın ile uzay aracı arasındaki bir sinyal alışverişi ancak 11 dakikada gerçekleşiyordu. İniş toplamda 7 dakika süreceğinden inişin tüm kontrolü Perseverance’ın otonom sistemlerindeydi ve bir şeylerin ters gitmesi halinde NASA, herhangi bir müdahalede bulunamayacaktı. NASA mühendisleri bu süreyi “7 dakikalık dehşet” olarak nitelendiriyordu.

BİR HELİKOPTER DE TAŞIYOR

Eski bir nehir deltası olan Jezero Kraterine iniş yapan Perseverance, 900 kilo ağırlığa sahip Percy adlı devasa bir keşif robotu taşıyor. Ancak Perseverance’ın Mars’a götürdüğü en iddialı uzay aracı Percy değil, küçük bir Mars helikopteri oldu. 4 kez uçma denemesi gerçekleştirecek olan bu helikopter, başarılı olması halinde Dünya dışı bir gezegende havalanan ilk helikopter olacak ve uzay çalışmalarında önemli bir kilometre taşı halinde gelecek. 

Perseverance uzay aracının Twitter hesabından da ilk paylaşım geldi. NASA'dan atılan mesajda, "Mars'ta güvendeyim. Perseverance sizi her yere götürecek" ifadesi kullanıldı.