65 baro, “CMK ücretlerinin avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesi, KDV oranının yüzde 1'e indirilmesine yönelik somut ve yeterli adımların atılmadığını ve atılmayacağını öğrenmiş bulunmaktayız” açıklaması yaparak, CMK Otomatik Atama Sistemi’nin 24 saatliğine kapatılacağını duyurdu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, “65 baronun olağan dışı bir durum varmış ya da tarife değiştirilmeyecekmiş gibi bildiri yayınlamaları kabul edilemez" dedi.

Barolar; CMK (zorunlu müdafilik hizmeti) ücretlerinin günün ekonomik koşullarına ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak iyileştirilmesi, KDV oranının da yüzde 1'e indirilmesi konusunda ortak mücadele edilmesi ve bu amaçla 81 Baro tarafından ilk etapta CMK hizmetlerini yavaşlatılmasına sonrasında kademeli olarak hizmetlerinin durdurulmasına karar vermişti.

13 Eylül 2022 tarihindeki yavaşlatma eyleminden sonra TBB'nin, Adalet Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu makul düzeyde bir iyileştirmenin yapılacağı söylenmiş ve eylemler askıya alınmıştı.

65 Baro tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"5 Eylül 2022 tarihli Baro Başkanları toplantısında; CMK(zorunlu müdafilik hizmeti) ücretlerinin günün ekonomik koşullarına ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak iyileştirilmesi, KDV oranının da %1'e indirilmesi konusunda ortak mücadele edilmesi ve bu amaçla 81 Baro tarafından ilk etapta CMK hizmetlerini yavaşlatılmasına sonrasında kademeli olarak hizmetlerinin durdurulmasına karar verilmişti.

13 Eylül 2022 tarihindeki yavaşlatma eyleminden sonra TBB'nin, Adalet Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu makul düzeyde bir iyileştirmenin yapılacağı söylenmiş ve eylemler askıya alınmıştır.

Geldiğimiz aşamada beklentiler doğrultusunda CMK Ücretlerinin Avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesi, KDV oranının %1'e indirilmesine yönelik somut ve yeterli adımların atılmadığını ve atılmayacağını öğrenmiş bulunmaktayız.

"ŞİDDET VE İSTİSMAR MAĞDURU ÇOCUK VE KADINLAR İÇİN GELEN TALEPLER HARİÇ"

"05.09.2022 Tarihli Baro Başkanları Toplantısında alınan karar doğrultusunda ilk etapta 20.12.2022(Bugün) Saat 24:00 itibariyle 24 saatliğine "CMK Otomatik Atama Sistemleri" kapatılacaktır. Avukat görevlendirmeleri 24 saat boyunca sadece şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için ilgili birimlerin Baro Başkanlıklarına taleplerini (yazılı veya telefonla) ulaştırılması halinde yapılacaktır.

Bu süreçte CMK ücretleri ile ilgili devam eden görüşmelerin neticesi de takip edilecek, gelişmeler ışığında kararımızın değiştirilebileceği ve görevlendirmelerin süresiz durdurulabileceğini de (şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için gelen talepler hariç) kamuoyunun bilgisine sunarız."