Ankara'daki Gezi eylemleri nedeniyle 26 sanık hakkında 2016'da açılan davada karar çıktı. Mahkeme, sanıklardan 23'üne, farklı suçlardan 10 aydan 13,5 yıla kadar değişen hapis cezaları verdi. Sanıklardan sadece Bayram Dalyan "terör örgütü üyeliği" suçundan ceza alırken, 3 sanık ise tüm suçlardan beraat etti.

Ankara'daki Gezi eylemleri nedeniyle 2016 yılında 26 sanık hakkında dava açıldı. Ankara 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savcılık, 2020 yılında esasa ilişkin mütalaasını sunarak, tamamı tutuksuz sanıklardan sadece 1 sanığa 'örgüt üyeliği' suçundan ceza talep ederken, 25 sanık hakkında ise aynı suçtan beraat talep etti. 2 yıl önceki mütalaada sanıklar için 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet', 'terör örgütünün propagandasını yapma', 'görevi yaptırmamak için direnme' ve 'devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama' suçlarından ceza talep edildi.

EK MÜTAALA VERİLDİ

Savcılık, 22 Nisan 2022'de mahkemeye ek mütalaa sundu. Savcı, önceki mütalaayı değiştirerek, sanıklar Akın Can, Ali Yılmaz, Batuhan Uluergüven, Bayram Dalyan, Birkan Sabaz, Can Deliduman, Can Eroğlu, Cevahir Özkan, Erdal Kozan, Eren Tayşan, Gizem Bayram Bozkurt, Gülşah Öztürk Koçak, Hakan Keskin, Hazal Kesimer, Hikmet Tanıl, Hüseyin Arlıer, İbrahim Akyol, Mahir Çağlar, Mazlum Demir, Mert Atmaca, Osman Nuri Orhan, Sonel Temel, Şahin İmğa, Tamer Morkoç, Yoldaş Aydın ve Yusuf Can Yıldırım hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "terör örgütü propagandası yapma", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Savcı, sanıklar Eren Tayşan, Mazlum Demir ve Yoldaş Aydın için ayrıca 'devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama' suçundan da ceza talep etti.

6 YIL SONRA KARAR ÇIKTI

Ankara 14'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü karar duruşmasına, hakkında terör örgütü DHKP/C'nin Ankara sorumlusu olduğu yönünde tanık ifadeleri bulunan sanık Bayram Dalyan ile sanık avukatları katıldı. Mahkeme, sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının tamamlandığını belirterek, Bayram Dalyan'a, hakkındaki beyanlarla ilgili ek savunma yapması için söz verdi. Sanık Dalyan, örgüt üyesi olmadığını, hakkında beyanda bulunan gizli tanık ile tanık A.K.'nın iddialarını kabul etmediğini söyledi.

Sanık Dalyan, tüm suçlamalardan beraatını talep etti. Ardından söz alan bazı sanık avukatları müvekkilleri yönünden hükmün açıklanmasını geri bırakılmasını istedi.

Son sözlerin ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Bayram Dalyan’a, 'silahlı terör örgütüne üye olma", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 13,5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, sanık hakkındaki "yurt dışına çıkış yasağı" adli kontrol şartının devamına hükmetti. Mahkeme, 22 sanığı ise farklı suçlardan 10 aydan 4 yıl 11 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. Sanıklar, Batuhan Uluergüven, Can Deliduman ve Eren Tayşan ise tüm suçlardan beraat etti.