CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin hukukçu yöneticileri, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş için yaptıkları toplantılardan dördüncüsü için TBMM’de buluştu.

TBMM Halkla İlişkiler Binası'nda yapılan toplantıya CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya ile Demokrat Parti Hukuk ve Adaletten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp katıldı. 6 parti temsilcisinin sekretaryası da toplantıya eşlik etti.

ERKEK: TEMEL İLKELERDE UZLAŞMA DEMOKRASİ İÇİN DEĞERLİ

Muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin “ana ilkeleri” belirlemek amacıyla yaptıkları dördüncü toplantının öncesinde konuşan CHP'li Muharrem Erkek, çalışmaların uyum içinde ilerlediğini aktardı. Erkek, “Temel ilkelerde uzlaşma, Türkiye için demokrasi için çok değerli” dedi.

ÜSTÜN: BİRKAÇ TOPLANTIYI YASAMA ALT BAŞLIKLARI İLE GEÇİRECEĞİZ

Gelecek Partili Ayhan Sefer Üstün ise şunları söyledi:

“Geçtiğimiz toplantıda, güçlendirilmiş parlamenter sistemin ana ve alt başlıklarını belirlemiştik. Bu arada da biraz giriş kısmına çalıştık. Bugün temel ilkeler ve yasama ana başlığının diğer alt başlıklarına çalışacağız. Yasama çok önemli, güçlendirilmiş parlamenter sistemin birçok alt başlığı var. Sanırım birkaç toplantıyı yasama alt başlıkları üzerinde çalışarak geçireceğiz.”

ERDEM: TÜRKİYE, TEK ADAMDAN BÜYÜKTÜR

“Biz, 6 muhalefet partisi ortak ilkeler çerçevesinde bir araya geliyoruz, çalışıyoruz, bu çalışmayı sayın genel başkanlarımıza ve Türkiye’ye sunacağız. İçeriğini yakında göreceksiniz” diyen İYİ Partili Bahadır Erdem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Dünya beşten büyüktür” sözünü hatırlattı.

Erdem, “En önemlisi biz 6 parti bir araya gelerek diyoruz ki ‘Türkiye tekten büyüktür.’ Sayın Cumhurbaşkanı ‘dünya beşten büyüktür’ diyor, biz de ‘Türkiye tek adamdan büyüktür’ diyoruz” şeklinde konuştu.

KAYA: YENİDEN UMUT IŞIĞI YEŞERTECEĞİZ

Verimli bir çalışma yaptıklarını dile getiren Saadet Partili Bülent Kaya, “Farklı siyasi partilerin aynı masa etrafında toplanması son derece kıymetli. İnşallah buradan Türkiye'ye umut olacak bir ortak metinle hep beraber Türkiye'de yeniden umut ışığını yeşerteceğiz” dedi.

ŞAHİNALP: YENİ DÖNEMİN AĞIRLIK MERKEZİ MECLİS'TE OLACAK

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp ise “Ana prensiplere karar verdik. Nelerin bu metnin içinde yer alacağını kararlaştırdık. Bugün itibarıyla yasamadan başlamak üzere ki hayal ettiğimiz yeni dönemin ağırlık merkezi Meclis'te olacak. Zaten o yüzden Meclis'te toplanıyoruz. Sembolik anlamı var burada toplantı yapmamızın. İnşallah ülkemize hayırlı olur” ifadelerini kullandı.