Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediye Meclisinin HDP’li üyeleri Bedriye Kuş, Ali Tanrıverdi, Nevzat Baran, Nuriye Arslan ve Mehmet Bitkin, olağanüstü meclis toplantısına saatler kala gözaltına alındı.

5 meclis üyesinin gözaltına alınmasıyla olağanüstü toplantıda oy çokluğu AKP’li Başkan Mustafa Gültak lehine değişmiş oldu.

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, borçlanma, belediyeye ait değerli arazi ve binaların tapu devrinin başka kişi ve kurumlara yapılması gibi konularda HDP’li meclis üyelerinin ret kararlarını aşamıyordu. Polis, kritik toplantı öncesinde HDP’li 5 üyeyi gözaltına alınca meclis çoğunluğu AKP-MHP ittifakına geçmiş oldu.

Aynı zamanda HDP Mersin İl Başkanı da olan Bedriye Kuş ve diğer 4 belediye meclisi üyesinin gözaltına alınması HDP ve EMEP’li meclis üyelerince belediye meclisi önünde protesto edildi.

'BU GÖZALTILAR TESADÜF DEĞİL'

BirGün’den Abidin Yağmur’un haberine göre, HDP’li meclis üyesi Özgür Çağlar “Bu gözaltı operasyonunun tesadüf olmadığı çok açıktır. Demokratik siyasete müdahale niteliğinde olan bu gözaltı operasyonunu kınıyoruz” dedi.

Çağlar, “Ne yapılmak istendiği açıktır. Sabah saatlerinden itibaren Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’la görüşme girimlerimiz sonuçsuz kalmıştır. Durumu açıklamak için hiçbir şekilde görüşme yapamadık. Belediye Başkanı kendi meclis üyeleriyle görüşme yapmıyor. Bu da bize şunu gösteriyor, bu kadar önemli meclis konularının görüşüleceği meclis toplantısı öncesi yapılan gözaltı operasyonunun kesinlikle tesadüf olmadığını gösteriyor. Bu gözaltı operasyonunun iktidar lehine oy çoğunluğunun değiştiğini gösteriyor. İktidarın yapmış olduğu bu müdahaleyi kabul etmiyoruz bu yüzden bugünkü meclis toplantısına katılmayacağımızı bildiriyoruz” ifadelerini kullandı.

10 ÜYEYLE TOPLANIP KARAR ALACAKLAR

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın 25 milyon lira borçlanma yetkisi isteyeceği, belediyeye ait çok sayıda taşınmazın tapu devirlerinin oylanacağı toplantı öncesinde yapılan gözaltı operasyonlarına tepki gösteren HDP ve CHP gruplarıyla EMEP’li bir üye meclis oturumuna katılmadı. Bağımsız 2 üye de meclis oturumuna katılmayınca 38 üyeli Akdeniz Belediyesi Meclisi 17 üyenin katılımıyla açıldı.

Katip üyeler ve yedek katip üyeler de protesto amacıyla meclise gelmediği için katip üye seçimi yapıldı.

Katip üye seçiminin ardından Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak yoklama aldırdı. Gültak, toplantı yeter sayısı olan 20 üyeye ulaşılmadığı için olağanüstü toplantının ertelendiğini söyledi.

Gültak, olağanüstü meclis toplantısının 29 Temmuz Cuma günü yapılması için meclis üyelerine çağrıda bulundu.

Akdeniz Belediye Meclisi olağanüstü toplantısının ikincisi dörtte bir katılımla yapılabilecek. Yani 10 üye oturuma katılırsa oturum açılabilecek.