Muharrem Orucu’nun ilk gününde Ankara’da Alevi kurumlarına yönelik dün (30 Temmuz) eş zamanlı saldırı gerçekleşti.

Ankara Mamak’ta kimliği belirlenemeyen bir kişi, Şah-ı Merdan Cemevi’nde ibadet sırasında saldırıda bulundu; Türkmen Alevi Bektaşi Derneği’nde bir kadın yapılan bıçaklı saldırıda yaralandı. Ayrıca Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köy Derneği, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği, Batıkent Serçeşme Cemevi’ne yönelik de saldırılar oldu.

Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Şahı Merdan Cemevi’ne 30 Temmuz saat 14.30 sıralarında saldırı düzenlendi.

Cem sırasında Cemevine giren bir kişi etraftaki sandalyeleri cemevinde bulunanlara fırlattı. Bir kişi yaralanırken saldırgan kaçtı.

Polis tarafından kamera kayıtlarına bakıldığı ve soruşturma başlatıldığı aktarıldı.

Can TV’nin aktardığı bilgiye göre Muharrem Orucu’nun ilk gününde, Ankara’da başka Alevi kurumlarına da saldırı gerçekleşti.

Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köy Derneği, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği, Batıkent Serçeşme Cemevi de saldırıya uğradı.

BİR KADIN YARALANDI

Türkmen Alevi Bektaşi Derneği’nde bir kadın yapılan bıçaklı saldırı sonucu yaralandı ve hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

“SALDIRILAR EŞ ZAMANLI, PLANLI ŞEKİLDE YAPILDI"

PİRHA’daki habere göre saldırıya uğrayan Demokratik Alevi Dernekleri Ana Fatma Cemevi Ankara Şubesi önünde açıklama yapıldı.

Dernek Başkanı Mustafa Karabudak cemevi önünde kısa bir açıklama yaptı. Karabudak açıklamasında siyasal iktidarın Alevileri hedef gösterdiğini belirterek, “Bugün Muharrem ayının birinci günü ve Ankara’da Alevilerin cemevlerine ve derneklerine çeşitli saldırılar olduğunu öğrendik. Bu saldırılar eş zamanlı. Bu da gösteriyor ki hepsi planlı bir şekilde yapıldı” dedi.

Karabudak şöyle devam etti:

"Bu saldırılar siyasal iktidarın Alevileri ötekileştirmesi, inançlarını yok sayması ve onlar üzerinden siyaset yapmasıyla doğrudan alakalıdır. Bu saldırılarda siyasal iktidarın sorumluluğu vardır. Yapanların eşgalleri bellidir. Kamera kayıtları elimizdedir. Şikayetçi de olduk. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Sonuna kadar da peşini bırakmayacağız. Siyasal iktidar bunu yapanları bulmalıdır. Buraya gelen, bize destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Yarın tüm Alevi kurumları olarak bir toplantı yapacağız ve sonrasında açıklamamız olacak”

SOYLU: ZANLI YAKALANDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırılara dair "Çankaya’da bir, Mamakta iki Cemevine bugün alçakça bir planla saldıran zanlı, Eskişehir’e giderken Ankara Emniyetimiz tarafından yakalandı. Elbette bu provokasyon, her yönüyle soruşturulmaktadır" dedi.

BOZDAĞ: ADLİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Ankara’da Cemevlerine yapılan saldırıyı ve provokatör saldırganı kınıyorum. Alevi kardeşlerimizin cemevlerine yapılan saldırı, milletimize ve hepimizin manevi değerlerine saldırıdır. Saldırıyla ilgili adli süreç başlatılmıştır. Saldırı bütün yönleriyle aydınlatılacaktır." açıklaması yaptı.

ERBAŞ: KINIYORUM

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, "Ankara'da cemevlerine yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Muharrem ayını idrak ettiğimiz bu mübarek günlerde kardeşliğimize kast edenlere fırsat vermeden fitneye, fesada karşı birlik ve beraberliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ERCÜMENT AKDENİZ: LAİK TÜRKİYE İÇİN BİRLEŞELİM

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de konuya ilişkin Twitter hesabından tepki gösterdi.

Akdeniz, "Ankara’da Alevi kurumlara yönelik eş zamanlı saldırılar karanlık bir provokasyon girişimidir. Yahudi ve Ermeni mezarlarının tahrip edilmesi, Alevi evlerinin işaretlenmesinden bağımsız değildir. Çorum Sivas Maraş bir daha asla! Demokratik, Gerçekten Laik Türkiye için birleşelim." ifadelerini kullandı.

HDP: SALDIRIYI KINIYORUZ

Saldırıyı kınayan HDP MYK, “Gerçek failler bulunana ve perde arkasındaki azmettiricilerden hesap sorulana dek mücadelemizi sürdürecek, sürecin takipçisi olacağız” açıklaması yaptı.

"BAKANLIK ÜZERİNİ KAPATIYOR"

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Bu saldırılar siyasal iktidarın Alevileri ötekileştirmesi, inançlarını yok sayması ve Alevi karşıtlığı üzerinden siyaset yapmasıyla doğrudan ilgilidir. İçişleri Bakanlığı’nın olayla ilgili bir kişiyi gözaltına almış olması olayı aydınlatma çabası değil bilakis olayın üstünü kapatmaktır. Zira bu kadar organize ve eşzamanlı bir saldırıyı bir kişinin yapması mümkün değildir.

Ankara’daki cemevi saldırılarının ardında hesapları olan karanlık güçler asla amaçlarına ulaşamayacaktır. Hedeflenen provokasyonlar boşa düşecektir. Alevi canlar yalnız değildir. Alevilere ve Alevi kurumlarına yönelik saldırıların gerçek failleri bulunana ve perde arkasındaki azmettiricilerinden hesap sorulana dek mücadelemiz sürdürecek, sürecin takipçisi olacağız.”