Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2014'teki Kobani eylemleri gerekçe gösterilerek HDP yöneticilerine yönelik 6 yıl sonra düzenlenen operasyona “101 Aksaçlı” imzacılarından sonra bir tepki de “404 Yurttaş” bildirisi imzacılarından geldi. İmzacılardan CHP eski İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, direnişçi işçi Kenan Güngördü, avukat Akın Atalay ve sanatçı Ferhat Tunç, HDP’yle dayanışma çağrısı yaptı.  

HDP'ye yönelik ikinci bir gözaltı operasyonu da bu sabah başlatılmış, operasyon kapsamında Kars Belediyesi Eş Başkanı Şevin Alaca, il ve ilçe belediye meclis üyeleri ve HDP Kars Eş Başkanı Cengiz Anlı evi basılarak gözaltına alınmıştı.

ESKİ MİLLETVEKİLİ ZEYNEP ALTIOK: DEMOKRASİYE SON DARBE

HDP’ye oy veren milyonlarca seçmenin tercihini yok saymak, siyasetçilerini keyfi iddialarla kriminalize etmek, terörle özdeş algı yaratmanın iktidarın uzun süredir kullandığı bir yöntem olduğunu belirten CHP eski Milletvekili Zeynep Altıok, “Daha önce aynı suçla yargılanıp beraat eden Ayhan Bilgen’in aynı suçtan yeniden gözaltına alınması uzun zamandır can çekişen demokrasiye son darbe gibi. Bu hamle sadece iktidarı yani tek adamın kalıcı iktidarını kollayan bir siyaset modeli için devreye alınmış gibi görülüyor. ABD modeli ikili siyaseti kurmak isteyen iktidar tüm muhalefet kesimlerini susturmak, sessizleştirmek, yok etmek istiyor” dedi.

‘HERKES TUTUM ALMALI’

Operasyona karşı herkesin bir tutum geliştirmesi gerektiğini ifade eden Altıok, “Elbette her parti kendi programı çerçevesinde tutum belirleyecektir. Ancak kin ve nefret söylemiyle tüm muhaliflerin ve farklı seslerin hedef alındığı günümüzde ayrımcı ve yok edici şiddet politikalarına karşı belli konularda iyiye ve gelişime olanak sağlayacak en geniş demokrasi ve özgürlük platformu için ortak söylenecek söz önemli” diye konuştu.

FERHAT TUNÇ: MUHALEFET DAHA CESUR DAVRANMALI

Türkiye’nin gelecek umudu olduğunu belirttiği HDP’nin bu saldırıdan sonra daha güçlenerek çıkacağını dile getiren sanatçı Ferhat Tunç da operasyonun ilk gününden bu yana gelişen tepkilerin HDP’nin umut veren bir parti olmasından ötürü olduğunu söyledi. “Bugün HDP’ye sahip çıkmanın hayati bir anlamı var” diyen Tunç, “Demokrasi, barış, özgürlük ve ekonomi de istikrar isteyen herkesin önünde HDP’ye sahip çıkma görevi var. Milyonların iradesi hukuk yok sayılarak, gasp edilerek ülkede hiçbir sorun çözülmez. Özellikle aydın ve yazarlar başta olmak üzere herkesi bir çağrım var. HDP’li olsunlar da olmasınlar HDP’ye sahip çıkmalılar. Ses, söz ve eylemlerimizle HDP ve HDP ile bütünleşen ülkenin geleceğine sahip çıkmanın vaktidir. Muhalefet de yaşananları sıradan görmeyerek daha cesur davranmalıdır. Küçük tepkilerle bu süreci ele almamalılar” çağrısında bulundu.

AKIN ATALAY: SİYASİ ÇIKAR İÇİN ADLİ MERCİLER KULLANILIYOR

Operasyonu “Türkiye’nin yeni hukuk normali” olarak değerlendiren avukat Akın Atalay da şunları söyledi:

“Türkiye’nin yeni hukuk normali ölçütü hukuksuzluk oldu. Daha önce aynı suçlama nedeniyle yargılanmış, tutuklanmış ve AYM kararıyla hak ihlali olduğu tespit edilmiş insanları tekrar aynı suçlama nedeniyle gözaltına almak bir hukuki cürettir. Operasyonun siyasi bir irade tarafından da yapıldığı ortada. Buradaki amaç bütün toplum tarafından biliniyor. HDP’ye yönelik krimali etme amacıyla yapıldı. Buda siyasi iktidarın siyasi çıkar doğrultusunda adli mercilerin kullanılması yoluyla yapılıyor. Dolayısıyla burada hukuken değerlendirilebilecek hiçbir şey yok. Bu tamamen siyasi bir kararla gerçekleşen bir operasyon” diye belirtti.

‘MUHALİFLER BU SİYASİ OPERASYON KARŞISINDA DİK DURMALI’

Operasyonun bütün muhalefet partileri ve toplumu sindirmeye yönelik bir operasyon olarak okunması gerektiğinin altını çizen Atalay, “Buradan çıkış yolu tüm muhaliflerin bir araya gelip birlikte karşı koymasıdır. Muhalefetin bu siyasi operasyon karşısında dik durması ve tepki göstermesi gerekir. Yoksa her şey daha kötüye doğru gidecektir” uyarasında bulundu.  

DİRENİŞÇİ İŞÇİ: HDP ETRAFINDA KENETLENELİM

Zeytinburnu Belediyesi tarafından işten çıkarılan direnişçi işçi Kenan Güngördü de HDP’ye yapılan operasyona tepki gösterdi. Güngördü şu çağrıyı yaptı:

“Bu gözaltı operasyonları bir kez daha gösterdi ki AKP iktidarı kendisine muhalif olanlara karşı adalet ve hukukun üstünlüğü prensibini değil, tam aksine baskıyı, susturmayı ve eleştirel sesleri kısmaya çalışmaktadır. Bir emekçi olarak demokrasi, adalet bayrağını yükseklerde tutan HDP’li arkadaşlarla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Demokratik muhalefete yönelik baskıya derhal son verilmeli ve gözaltına alınan siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır. Tüm demokratik muhalefete HDP etrafında kenetlenme çağrısı yapıyorum.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı