Bakanlar Kurulu’nun, İstanbul’un ciğerleri Kuzey Ormanları’nı yokeden, bağlantı yolları ve üçüncü köprüyle beraber kentin kuzeyini şehrin yapılaşmasına açan üçüncü havalimanı projesi için aldığı ‘acele kamulaştırma’ kararının yürütmesi durduruldu.

Oya Armutçu’nun Hürriyet'te yer alan haberine göre, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, ‘acele kamulaştırma’ için gösterilen yurt savunması benzeri gerekçelerin oluşmadığını belirtti.

Bakanlar Kurulu, 2 Ocak 2014 tarihli kararıyla üçüncü havalimanı projesi kapsamındaki İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerindeki araziler için hiçbir geçerli gerekçe göstermeden, TOKİ tarafından ‘acele kamulaştırma’ yapılması kararı almıştı.

17 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanan ‘acele kamulaştırma kararı‘ yargıya taşınmış, İstanbul Barosu, Yukarı Ağaçlı köylüleri adına dava açarak TOKİ’ye acele kamulaştırma yetkisi veren Bakanlar Kurulu kararı ve dayanağı ‘kamu yararı’ kararının iptalini istemişti.

Dava dilekçesinde “Acele kamulaştırma savaş gibi olağanüstü durumlarda kullanılır. Yargılama konusu işlemin ‘yurt savunması’ ya da ‘yurt savunmasına benzer’ bir nitelikte olmadığı açıktır” denilmişti.

Danıştay 6’ncı Dairesi, 9 Haziran 2014’te, kararın yürütmesinin durdurulmasını gerektirecek telafisi güç bir durumun bulunmadığı gerekçesiyle talebin reddine karar vermişti.

'HUKUKTAN UMUDUMUZU KESMEDİK'

İstanbul Barosu’nun ret kararına yaptığı itirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, 22 Ekim 2014’te acele kamulaştırma işleminin yürütmesini durdurdu.

Kararda, ancak yurt savunması ihtiyacı veya olağanüstü hallerde ‘acele kamulaştırma’nın yapılabileceği vurgulandı.

Kararı Hürriyet’e değerlendiren İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Alev Seher Tuna, “Kurul yürütmeyi durdurma verdi. Şimdi dairenin esastan vereceği kararı bekleyeceğiz. Hukuktan umudumuzu kesmedik” dedi.