Van’ın Başkale İlçesi’nde bulunan ve Albayrak Karakolu nedeniyle askeri bölge sınırları içinde kalan ve askerler tarafından tahrip edildiği iddia edilen Aziz Bartholomeus Manastırı karakolun boşaltılmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala restore edilmedi.

Van'ın Başkale ilçesine bağlı Albayrak (Dêr) köyünde 1400’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Ermenilere ait manastır 2013 yılında karakolun taşınmasıyla beraber ziyarete açıldı.

1990’lı yıllarda Özel Hareket Timleri tarafından üs olarak kullanılan manastır şimdi tamamen yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Manastır, Aziz Bartholomeus'un mezarı üzerine inşa edilmiş.

33 yıl boyunca Albayrak Karakolu'nun sınırları içerisinde bulunan manastır, mevcut karakol yeni yapılan kalekola taşınınca karakolun bulunduğu alanın bir bölümü Kültür Bakanlığı'na bir bölümü ise Milli Eğitim Bakanlığı'na devir edilmiş.

Karakolun 2 yıl önce boşaltılmasına rağmen manastırın hala restore edilmemesini değerlendiren Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Vakıflar Koruma Kanunu eleştirdi.

Kalkıç, “Bu kanun bile buraların yıkımını amaçlıyor. Bu yüzden korumuyorlar. Vakıfları koruma kanunu adı altında tarih yok ediliyor. ‘Geçmişte onları (Ermenileri) yok ettik, şimdi tarihini yok edelim, izlerini silelim mantığı’ budur. Kendi doğallığına bırakıp yok olup gitmesini sağlamak. Defalarca konuyu yetkililere ilettik ama sonuç alamadık. Bu konuda bir çok rapor hazırladık. Ancak biz STÖ’lerin çabaları yetersiz kalıyor. Van’da bütün tarih böyle yok ediliyor. Maalesef muhatap bulamıyoruz” şeklinde tepki gösterdi. (ANF)