31 Mart seçimleri büyük sürprizler yarattı. AKP, 3 büyükşehir ve 12 il kaybetti. CHP, 11’i büyükşehir 21 il kazandı. HDP ise seçim hedefini büyük oranda gerçekleştirdi.

Türkiye, dün kıran kırana bir seçim yarışına sahne oldu, pek çok kentte sürprizler yaşandı.

Sandık sonuçları, “Ankara’yı kim alırsa İstanbul’u da o alır” savını akıllara getirirken, ikisi de 25 yıl aradan sonra el değiştirdi. Başkent Ankara ve Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul muhalefete devroldu. El değiştiren büyükşehirler, Ankara ve İstanbul’la sınırlı kalmadı.

Artı Gerçek’ten Derya Okatan’ın haberine göre, Seçimlere katılım resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 84.52 oldu.

AKP 3 BÜYÜKŞEHİR KAYBETTİ

31 Mart yerel seçimleri, AKP iktidarına 3 büyükşehir kaybettirdi. Ankara 1994 yılında CHP’den Refah Partisi’ne geçmişti. Melih Gökçek, başkenti 2009’dan itibaren de AKP ile birlikte yönetti. Ankara, 25 yıl aradan sonra tekrar CHP’ye geçmiş oldu.

CHP-İYİ Parti ittifakının adayı Mansur Yavaş, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50,90 oy ile AKP-MHP ittifakının adayı Mehmet Özhakesi’ye yaklaşık 4 puanlık fark atarak Ankara’yı kazandı. CHP, Ankara’daki ilçe sayısını da 3’e çıkardı. Çankaya ve Yenimahalle’yi korurken, Elmadağ’ı da AKP’den aldı.

AKP’nin kaybettiği bir diğer büyükşehir belediyesi de İstanbul oldu. Böylece, “her zaman aynı partide olur” denilen Ankara ve İstanbul’un kaderi değişmedi.

1994’de Recep Tayyip Erdoğan’ın SHP’den aldığı İstanbul’da da 25 yıldır milli görüş yönetimdeydi.

GERİ KALAN TÜM SANDIKLARDAN AKP ÇIKSA DAHİ SONUÇ DEĞİŞMEYECEK

İstanbul’da sayım hala devam etse de CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu kazandı. YSK Başkanı Sadi Güven’in bu sabah yaptığı açıklamaya göre, Ekrem İmamoğlu 4 milyon 159 bin 650 ile rakibi AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın önünde. Geri kalan tüm sandıklardan AKP çıksa dahi fark kapanmıyor.

İLÇELER DE EL DEĞİŞTİRDİ

İstanbul'un ilçelerinde de değişiklikler yaşandı. CHP, Esenyurt ve Küçükçekmece'yi AKP'den aldı. Çatalca'yı ise AKP'ye kaptırdı. Silivri de CHP'den MHP'ye geçti. Böylece İstanbul'un 39 ilçesinden 24'ü AKP'de, 14'ü CHP'de, biri de MHP'de.

ANTALYA YENİDEN CHP’YE GEÇTİ

El değiştiren bir diğer büyükşehir Antalya oldu.

2014 seçimlerinde AKP’nin eline geçen Antalya’yı CHP yeniden kazandı. CHP’li Muhittin Böcek, yüzde 50.63 oy ile mevcut belediye başkanı AKP’li Menderes Türel’e 4 puan fark attı.

5 İL AKP’DEN CHP’YE GEÇTİ

Bilecek, Bolu, Kırşehir, Ardahan ve Artvin de AKP'den CHP'ye geçti.

MHP ADANA VE MERSİN’İ KAYBETTİ

CHP, sadece AKP’den değil MHP’den de belediye aldı.

İki dönemdir MHP’de olan Adana, Zeydan Karalar ile CHP’ye geçmiş oldu. Üstelik CHP, açık ara fark attı. CHP-İYİ Parti ittifakının adayı Zeydan Karalar yüzde 53.25, Cumhur İttifakı’nın adayı mevcut belediye başkanı Hüseyin Sözlü ise yüzde 43.10 oy aldı.

Mersin de MHP’den CHP’ye geçti. AKP ve MHP’nin ittifak olarak, CHP ve İYİ Parti’nin ise ayrı ayrı seçime girdiği Mersin, en çekişmeli kentlerden oldu.

CHP’nin adayı Vahap Seçer, yüzde 45.30 oy ile birinci çıktı. MHP’li Hamit Tuna yüzde 40.72 oy aldı. İYİ Parti’nin adayı Burhanettin Kocamaz’ın adaylığı, başvurusu geç yapıldığı için reddedilmiş, Demokrat Parti’den adaylığı da kabul edilmemişti. Yerine Ayfer Yılmaz aday gösterilmişti. Yılmaz ise yüzde 11.86 oy aldı.

CHP 21 İL, 31 İLÇE KAZANDI

Böylece CHP, elindeki 6 büyükşehir sayısını 11’e, 8 şehir sayısını 10’a ve ilçe sayısını 160’dan 191’e çıkardı.

MHP AKP’DEN 7 İL ALDI

MHP iki büyükşehiri CHP’ye kaptırırken, ittifak yapılmayan bazı kentleri AKP’den aldı.

MHP Manisa, Bartın, Karabük, Osmaniye’yi korurken Çankırı, Kastamonu, Amasya, Erzincan, Bayburt, Karaman ve Kütahya’yı AKP’den aldı. Isparta’yı ise AKP’ye kaptırdı.

HDP, SEÇİM HEDEFİNİ BÜYÜK ORANDA GERÇEKLEŞTİRDİ

Seçim stratejisini bölgede kayyımların elindeki belediyeleri kazanmak, batıda ise AKP-MHP ittifakını geriletmek üzerine kuran HDP ise hedefini büyük oranda gerçekleştirdi.

BDP, 2014 seçimlerinde 3 büyükşehir (Mardin, Diyarbakır, Van), 8 il (Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Şırnak, Iğdır, Dersim ve Siirt), 67 ilçe ve 24 belde belediyesi olmak üzere 102 belediye kazanmıştı. OHAL döneminde bunlardan 99’una kayyım atanmıştı.

31 Mart seçimlerinin gayri resmi sonuçlarına göre, HDP 3’ü büyükşehir toplam 8 il kazandı. AKP’nin kayyım Cumali Atilla’yı aday gösterdiği Diyarbakır’da HDP’nin eş başkan adayları Hülya Alökmen Uyanık ve Adnan Selçuk Mızraklı yüzde 62.84 oy ile birinci çıktı.

Mardin’de Ahmet Türk, yüzde 56.18 oy oranı ile kazandı. Van’da ise Bedia Özgekçe Ertan ve Mustafa Avcı yüzde 53.72 oy ile birinci çıktı.

HDP, Batman’da 65.91, Siirt’te 48.33, Hakkari’de 59.95, Iğdır’da yüzde 50,07 ile birinci parti çıktı.

PARLAMENTODAN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

HDP, MHP’nin elinde olan Kars’ı da aldı. Kars’ın belediye başkanı Ayhan Bilgen oldu.

Böylece HDP’li 3 milletvekili Ayhan Bilgen, Bedia Özgökçe Ertan ve Selçuk Mızraklı belediye başkanı oldu.