İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, doğayı ve insanı katleden İstanbul'daki 3. köprü inşaatında iş cinayetlerinin artacağını söyledi.

İnşaatı devam eden 3. köprünün Reşadiye-Çamlık bağlantı yolu üzerindeki 35 nolu viyadüğünün başlık kirişinin beton dökümü esnasında kalıbın açılması ile meydana gelen göçüğe ilişkin yazılı açıklama yapan İSİG Meclisi, elli metreden toprak zemine düşen 3 işçinin enkaz altında kaldığını belirtti. Açıklamada, yürütülen kurtarma çalışmaları sonucu 48 yaşındaki Lütfi Bulut, 50 yaşındaki Yaşar Bulut ile iki gün önce işe başlayan Kahraman Baltaoğlu’nun cansız bedenlerine ulaşıldığı aktarıldı.

'DOĞAYA, TARİHE VE İNSANA YER YOK'

"Evet 'Yeni Türkiye'nin yeni bir İstanbul’u olmalıydı. Bunu vaat ediyorlardı" denilen açıklamada, "Bu noktada İstanbul’un kuzey ormanlarına köprü, havaalanı ve yeni bir yerleşim yapılmalıydı. Ve bizzat Başbakan Erdoğan iki gün önce 3. köprüyü ve çevre yollarını havadan helikopterle denetlemişti. Başbakan’ın bu denetimine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile yeniden seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılmıştı. Bugün yaşananların Ortaçağ’daki egemen ceberutlardan bir farkı yoktur. 'Yeni Türkiye'nin büyüyen ekonomisinin lokomotif sektörü inşaattı. Büyüme ki, doğaya, tarihe ve insana yer olmayan bir büyüme. Ve bu büyüme onlarca inşaat işçisinin canı ve acısı üzerinden yükseliyor. İstanbul’un 3. köprüsü, parıltılı binaları ve AVM’lerinin arkasında binlerce ölü işçi olan bir büyüme" ifadelerine yer verildi.

'İŞ CİNAYETLERİ ARTACAK'

2014’ün ilk üç ayında tespit edilen 276 iş cinayetinde en az 80 inşaat işçisinin can verdiği hatırlatılan açıklamada, Nisan ayının ilk beş gününde de 3. köprü işçileriyle beraber 7 inşaat işçisinin yaşamını yitirdiği belirtildi. İSİG Meclisi, inşaatlar başta olmak üzere iş cinayetlerinin artarak devam edeceği uyarısında da bulundu.

"Bizler doğaya, tarihe ve insana yer olan bir kent istiyoruz" denilen açıklamada şunlar belirtildi: "İşçi katliamlarının sorumlusu sermaye ve iktidarı AKP’dir! Uzun zamandır iş kazalarının önlenebileceğini, önlenebileceği halde yaşandığı için işçi ölümlerine iş cinayeti dediğimizi haykırıyoruz. Televizyonlarda inşaat şirketlerinin ışıldayan binalarının pazarlandığı, iktidarın kentsel dönüşüm süreciyle büyük rant kapıları açarken paralelinde iş cinayetlerini artıracağı bir dönemden geçiyoruz, yaşıyoruz. İş cinayetlerine karşı mücadeleyi yükseltmemiz ve yaşananlara DUR! dememiz gerekiyor. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalıdır. İşçilerin hayatı hiçbir ekonomi politikadan önce gelemez." (ANF)