28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanacağı davanın ilk duruşması Ankara Adliyesi'nde başladı. 

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 28 Şubat döneminin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de arasında bulunduğu tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar, mağdur ve müştekiler ile taraf avukatları ve sanıkların aileleri katılıyor.

Davanın bir numaralı sanığı olan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmadı. Karadayı'nın avukatı müvekkilinin sağlık durumunu gösteren raporu mahkemeye sundu.

Sanıklar arasında, Batı Çalışma Grubu’nu kurduğu iddia edilen emekli orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan ve Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP milletvekili emekli Korg. Engin Alan gibi isimler yer alıyor. Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz de tek sivil sanık.

Sanıklar saat 09.45 sıralarında cezaevi araçlarıyla adliyeye getirildi. Araçların önleri diğer cezaevi araçlarıyla kapatılarak sanıkların adliyeye girişlerinin görüntülenlemesi engelellenmeye çalışıldı..

Yaklaşık 40 kişilik sanık yakınları adliye önünde beklerken çevik kuvvet ekipleri de güvenlik tedbirleri aldı.

Duruşma, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca salona kurulan görüntü ve ses sistemi ile kayıt altına alınıyor. (Ajanslar)