AKP’nin baroların yapısını değiştirecek kanun değişikliğine karşı başlattıkları Savunma Yürüyüşü'nün ardından ulaştıkları Ankara 27 saat boyunca bekletilen başkanlar yürüyüşlerine devam edecek.

Yürüyüş Kortejine Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun alınmayacağı belirtildi. Baro başkanları eylem alanına gelen Feyzioğlu'nu alana sokmayarak sırtlarını döndü.

İktidarın Avukatlık Kanunu'nda yapacağı değişiklikle önünü açmayı planladığı çoklu baro ve nisbi seçim sistemine karşı baro başkanlarının Ankara'ya başlattığı yürüyüş dün şehir girişinde polisler tarafından engellendi.

İçişleri Bakanlığı'yla yapılan görüşmenin ardından yürüyüşe devam edileceği bildirildi.

Sabah saatlerinde polis barikatları arasında bekleyen baro başkanlarının yanına gitmek isteyen Bilecik Barosu Başkanvekili Hasan Şahin sabah gözaltına alındı.

Baro başkanları “Başkan gelemedi, o yüzden onu yolladı. Niye almıyorsunuz” diye tepki gösterdi ancak yere düşürülen Şahin polisler tarafından gözaltı aracına götürüldü.

Bu anları Twitter hesabından paylaşan Aydın Barosu Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt, ''Bilecik Barosu Başkan Yardımcısı meslektaşımıza polislerin yaptığını herkes izlesin. Ankara'da kanun yok! Basın bile giremiyor buraya. Tüm meslektaşlarım, yurttaşlarımız yaysın bu utanç görüntülerini'' dedi.

BURSA BAROSU BAŞKANI: 40 BAŞKANA 400 POLİS

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, polislerin baro başkanlarına kimlik kontrolü yaptığını aktardı. Akşam belediye tarafından getirilen battaniye ve sandalyelerin alana sokulmadığını belirten Altun, "Oturmamız istenmedi, ıslanmamız ve üşümemiz istendi. Maske takıp takmadığımızı kontrol etmek için saat başı spotlar yakılarak ceza kesmek için polisler alana girdi. Ama bugün polislerin birçoğunda maske yok hatta amirleri hiç takmamış. Burada 3 kat bariyer, yaklaşık 24 tane polis otobüsü ve minibüsü toplam 30 40 başkan var 10 15 başkanımız arabalarında dinleniyorlar. 30 40 kişiye yaklaşık 400 polis, sizin takdirlerinize bırakıyorum" dedi.

ANTALYA BAROSU BAŞKANI: ZORLUK YARATIP PSİKOLOJİK BASKIYI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan da günün zor geçeceğini belirterek, "Bizi ablukaya aldılar. Giriş çıkışlarda bile kimlik kontrolü yapmaya başladılar. Nere kadar gidecek bu bilemiyorum. 24 saatten beri fiili gözaltı yapıyorlar. Yüzlerce kez suç işlediler. Burada kimlerin olduğu belli, izole edilmiş biçimdeyiz. Bizi burada düşman ceza hukuku gibi esir almış durumdalar. Fiilen zorluk yaratıp psikolojik baskıyı daha da artırmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

ADANA BAROSU BAŞKANI: HUKUKSUZLUK DEVAM EDERSE TEPKİMİZ DAHA KİTLESEL HALE GELECEK

BirGün'de yer alan habere göre Adana Barosu Başkanı Veli Küçük yürüyüşün anayasaya aykırı olarak engellendiğini belirterek, "Şu an tecrit edilmiş ve fiilen gözaltına alınmış durumdayız. Demokrasimiz adına vahim, üzücü, karanlık bir tablo. Kararlılığımız devam ediyor. Eğer bu hukuksuzluk devam ederse Türkiye’nin her ilinden gelen meslektaşlarımızla, bu hukuka uygun, şiddete dönüşmeyen tepkimiz daha kitlesel hale gelerek, büyüyerek devam edecek. Bizim isteğimiz baro başkanlarının buradan yürüyerek Ankara’ya giriş yaparak süreci devam ettirmek. İnanıyorum ki duyarlı, hassasiyet sahibi herkes bizi destekliyordur" dedi.

BİLECEK BAROSU BAŞKANI: ETRAFIMI SARIP KOLLARIMDAN TUTARAK DIŞARI ÇIKARMAYA ÇALIŞTILAR

Bilecik Barosu Başkan Yardımcısı Hasan Şahin ise polis tarafından engellendiği anları şu şekilde anlattı:

"Başkanımızın rahatsızlığı nedeniyle baro başkanımızı ve avukatlarımız temsilen dün sabah buraya geldim. Dünden beri alandaydım. Bu sabah ilacımı içmek için arabamıza gittim. Tekrar alana girmek istediğimde kimlik sordular, baro başkanı olup olmadığımı sordular. Başkanvekili olduğumu ve avukatlık kanunları uyarınca başkanın tüm yetkilerine sahip olduğumu söyledim. İçeri almayacaklarını söylediler. Müdürleri de aynı tutumu sergiledi. Zor kullanmadan ya da gözaltına alınmadan içeri gireceğimi söyledim ve içeri doğru yöneldim. O sırada bana zor kullandılar, etrafımı sarıp kollarımdan tutarak dışarı çıkarmaya çalıştılar. Bu sırada yere de düştüm ama beni zorla dışarı çıkardılar. Olayı gören meslektaşlarımızın da müdahalesiyle durumu anlattık ondan sonra alana zorla dönebildim. Hukuku anlatmaya çalışıyoruz, zaten hukuksuzluk içindeyiz bunun düzelmesi için buradayız. Baro başkanları yalnızca baroları temsil eder, barolar da meslek örgütüdür. Biz mesleğimiz için buradayız. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz, sonuna kadar hukuki hakkımızı sürdüreceğiz."

MANSUR YAVAŞ ALANA GELDİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Anakra'ya girişi engellenen ve polis ablukasında bekleyişi süren bar başkanlarını ziyarete gitti. Yavaş'ın talimatı ile dün avukatlara çadır ve yemek gönderilmişti. Ancak polisler çadırların kurulmasına ve yemeklerin verilmesine engel olmuştu.

MERAL AKŞENER'DEN DESTEK ZİYARETİ

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, grup toplantısının ardından baro başkanlarına destek için alana giderek baro başkanları ile görüştü.

Baro başkanları Feyzioğlu'na sırtlarını döndü, alana almadı

Baro Başkanları, 27 saat sonra kendileriyle görüşmeye gelen Metin Feyzioğlu’nun içeri girmesini istemedi. Polisten, Metin Feyzioğlu’nun içeri girişi için barikatı açmamasını isteyen başkanlar, Feyzioğlu’na yönelik de, “Çok teşekkür ederiz, sayenizde oldu bunlar dedi.

Feyzioğlu ise, “Benim sayemde olmadı ama birliğimizi bozduğunuz için olabilir” karşılığını verirken baro başkanları da “Birliğimizi siz bozdunuz dedi. Baro başkanları, tartışmanın devamında Feyzioğlu’na “Gölge etmeyin sayın Başkan” dedi.

YÜRÜYÜŞ DEVAM EDECEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yapılan görüşmeler sonucunda baro başkanlarının yürüyüşlerine devam etmesi kararı alındı. Polis çekilecek, başkanlar 200 metre boyunca yürüyüş gerçekleştirecek.

Baro başkanları daha sonra otobüslere Tandoğan’a gidecek ve Anıtkabir’e yürüyecek. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fezioğlu’nun ise yürüyüş kortejine alınmayacağı bildirildi.