Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrildiği 25 Ocak Devrimi'nin ikinci yıldönümünde yüzbinlerce kişi eylemlere katılırken, Müslüman Kardeşleri hedef alan protestocular ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Ülkenin birçok kentinde Devlet Başkanı Muhammed Mursi ve İhvan hareketinin kontrolü altındaki yönetim karşıtı gösterilerde devletin silahlı güçlerinin sert müdahalesi ile karşılaşan eylemciler, taş ve molotoflarla karşılık verdi. Çıkan olaylarda en az 9 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi de yaralandı.

KAHİRE'DE HAYAT DURDU

Devrimin ikinci yılında eyleme katılımın en kalabalık olduğu başkent Kahire'de hayat durdu. Kenti çevre illere bağlayan tren yolunun rayları söküldü. Tren seferleri iptal edildi. Eylemciler çok sayıda yolu trafiğe kapattı.

Cumhurbaşkanı Sarayı önündeki bariyerleri kaldırarak binaya yürümek isteyen kalabalığa polis göz yaşartıcı bomba ve plastik mermiyle ateş açtı. Eylemciler ise güvenlik güçlerine taşlarla ve molotof kokteylleriyle karşılık verdi.

'AMAÇ KUTLAMA DEĞİL, DEVRİMİN GERÇEKLEŞMEMİŞ HEDEFLERİNİ TALEP ETMEK'

Muhalefetin önde gelen isimlerinin de katıldığı yürüyüşlerde göstericiler devrimin amacına ulaşmadığını dile getiriyor. Devrimin sembol noktalarından Tahrir Meydanı'nda toplanan muhalifler, amaçlarının "kutlama değil, devrimin gerçekleşmemiş hedeflerini talep etmek" olduğunu belirtti.

'DEVRİMİMİZ DEVAM EDİYOR'

Nasırcı grupların liderleri ve Ulusal Kurtuluş Koalisyonu'nun önde gelen isimlerinden Hamdin Sabahi, "Devrimimiz devam ediyor, devler üzerinde herhangi bir siyasi partinin egemenliğini reddetti. Müslüman Kardeşler devletine hayır diyoruz" dedi.

Tahrir'e gelen bir Mısırlı, "Bugün devrimin taleplerinin bir devamı olarak meydanlardayız. Halk istediklerinin tamamını elde edene kadar durmayacak. Amacımız mevcut rejimin de devrilmesi, çünkü onlar devrimin hedeflerinin ruhunu temsil etmiyor" dedi.

Bazı göstericiler, meydanda son iki yılda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu sergiler açtı. Kahire'de ve daha birçok şehirde çatışmalar gece boyunca devam etti.

İSKENDERİYE VE SÜVEYŞ'TE DE KİTLESEL GÖSTERİLER

İskenderiye ve Süveyş kentlerinde de kitlesel gösteriler düzenlendi. Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de Valilik Binası'na yürümek isteyen protestoculara polis yine gaz bombaları ve plastik mermiyle saldırdı.

Öte yandan, Müslüman Kardeşler örgütünün politik uzantısı olarak görülen Özgürlük ve Adalet Partisi'nin İsmailiye kentindeki büroları kundaklandı.

Diğer yandan Müslüman Kardeşler Partisi, devrimin yıl dönümünde sessiz kalmayı tercih etti. Parti üyeleri, ülke genelinde ağaçlandırma, temizlik gibi faaliyetlerde bulundu.