Kapatılan DEP'in eski Mardin Milletvekili Ali Yiğit, sürgünde kaldığı 21 yıl sonra Türkiye'ye döndü.

Havaalanında gözaltına alınan ve Ankara Adliyesi'nde işlemleri süren Yiğit'in serbest bırakılması bekleniyor. Yiğit'in hukuki durumu, Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal içinde emsal olacak.

2 Mart 1994 tarihinde DEP'e karşı gerçekleştirilen darbe sonrasında yurtdışına giden Ali Yiğit, 21 yıl sonra sürgünden döndü. Ankara Esenboğa Havaalanından bugün Türkiye'ye giriş yapan Yiğit, havaalanında HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, DEP eski milletvekillerinden Selim Sadak ve ailesi tarafından karşılandı.

Yiğit hakkında bulunan iki ayrı yakalama kararı nedeniyle havaalanındaki polis tarafından gözaltına alındı. Sağlık kontrollerinden sonra Ankara Adliyesi'ne sevk edilen Yiğit, hakkında yakalama kararı veren Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde şu sıralarda ifade veriyor.

Yiğit'in hukuki durumuna ilişkin bilgi veren DEP davası avukatı Yusuf Alataş, Yiğit hakkında "örgüt üyesi olma" suçlamasıyla iki ayrı yakalama kararı bulunduğunu belirterek, "Yakalama kararlarından biri Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ait. Kısa süre önce çıkan bir düzenleme üzerine biz mahkemeye başvurarak, müvekkillimizin gelmesi halinde tutuklanmayacağı yönünde güvence vermelerini istedik. Onlarda güvence belgesi verdiler. İfadesinin alınıp bırakılmasını bekliyoruz. Ayrıca aynı içerikte bir başka davası da Diyarbakır'da görülüyordu. Diyarbakır'daki mahkeme yetkisizlik vererek dosyayı Mardin'e gönderdi. Buradaki sonucu aldıktan sonra benzer durumlar olduğu için Mardin Cumhuriyet Savcılığı'na göndereceğiz. Oradaki yakalama kararının da düşürülmesi gerekiyor" dedi.

Ayrıca, Yiğit hakkındaki prosedürün, DEP davası nedeniyle sürgünde bulunan Kongra Gel yöneticileri Zübeyir Aydar, Remzi Kartal ile Nizamettin Toğuç içinde geçerli olacak. Ancak, Toğuç'un 27-28 Nisan tarihlerinde Türkiye'ye dönmeye hazırlandığı öğrenilirken, Aydar ile Kartal'ın şimdiki koşullarda gelmeyi düşünmedikleri öğrenildi. (DİHA)