Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz TELE 1’de Merdan Yanardağ’ın sunduğu 5. Boyut programında 21 ayrı firmanın yaptığı 103 seçmen anketine yer verilen araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre CHP ve İYİ Parti'nin toplam oyları AK Parti ve MHP'nin toplam oylarının yüzde 4 önünde. 

Özkiraz, "Araştırma firmalarında anketler yayınlandığı zaman 'manipülasyon var' denebiliyor. TELE 1 için çıkardığımız grafiklerin içinde AKP’ye de muhalefete de yakın firmalar var. Partilerin oy trendlerini ilk kez sunacağız” ifadelerini kullandı.

Araştırmada örneğin AK Parti’nin oy ortalaması alınırken o ay içerisinde AK Parti’yi en yüksek ve en düşük gösteren firmalar dahil edilmedi.

Bu sonuçlara göre, AK Parti’nin oyları kararsızlar dağıtıldıktan sonra ocak ayında yüzde 37 iken aralık ayında yüzde 31’e düşmüş durumda.

Cumhur İttifakı partilerinde, “Sistematik bir düşüş” olduğu değerlendirmesini yapan Özkiraz, MHP'nin de ocak ayında yüzde 9,2 iken aralık ayında yüzde 7,3’e kadar indiğini belirtti

Kemal Özkiraz Millet İttifakı partilerinin oy oranlarına ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:

“CHP ocak ayında yüzde 24,1 iken aralık ayında yüzde 26,7’ye yükselmiş. İYİ Parti oy oranı ise ocakta 13,5 iken eylül ayında 14,8’e kadar yükselmiş görünüyor." 

Kemal Özkiraz, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de araştırma ortalamalarına göre istikrarlı şekilde yüzde 10 üzerinde oy oranına ulaştığını ve baraj altında kalmadığını söyledi.

Özkiraz, “Ocak ayında yüzde 10,2 aralık ayında yüzde 10,7. HDP ortalamalara bakıldığında hiç barajın altında kalmıyor. HDP’nin ortalaması buysa baraj sorunu yok demektir” ifadelerini kullandı.