Dürüst olmak gerekirse aktif aşılamaya ve oldukça sıkı karantina önlemlerine rağmen, Covid-19 pandemisi ile ilgili durum hala çok zor. Evet, şimdi her şey 2020'ye göre çok daha iyi ancak hayatın tekrar rayına oturmak için acelesi yok. Birçok ülke ve şehirde sinemalar, kulüpler, restoranlar ve diğer kamu kurumları kısıtlamalarla çalışıyor, bazı yerlerde girişe sadece karekod/aşı sertifikası ile izin veriliyor. Birçok iş temsilcisi katı karantina döneminde dayanamadı ve kapanmak zorunda kaldı.

Mevcut koşullarda, günümüz insanlarının normal sosyal hayatından bahsetmeye gerek yoktur. Ve pandemi öncesinde çok da yaygın olmayan çevrimdışı arkadaşlık artık merak konusu oldu.

Son yıllarda evlilik ve boşanma istatistiklerinin değişimi. Ve Covid-19'dan etkilenişi.

2022 yılında durumun dramatik bir şekilde daha iyiye doğru değişmesi için çok ihtimal yok. Ve bekarlar için bu hayal kırıklığı yaratan bir haber. Covid-19 başka bir pandemi yarattı — yalnızlık pandemisi. Ve bunun, birçoğu için çok daha ciddi olduğu ortaya çıktı.

Türkiye, son on yılda evlilik sayısının yıldan yıla çok fazla düşmediği dünyadaki birkaç ülkeden biridir. Hatta bazı yıllarda büyüme bile gösteriyor. Böylece, 2010'da Türkiye'de 582 bin 715 evlilik kaydedildi ve 2015'te daha da fazla — 602 bin 982 evlilik. Ancak 2019'da istatistikler düşmeye başladı — 542 bin 314 evlilik. Ve 2020'de, pandemi nedeniyle, son on yılda herhangi bir zamandan daha düşük bir seviyeye tamamen geriledi — sadece 487 bin 270 evlilik.

Sorun şu ki, Türkiye oldukça yüksek bir boşanma oranına sahip — yılda 1000 kişi başına 1,6. Bu konuda Türkiye, İtalya, Romanya, Malta ve Barbados ile aynı seviyede. Ancak durum, yılda 1000 kişi başına 3-4 boşanmanın olduğu Rusya, Moldova, Rusya, Letonya, Litvanya veya Ukrayna'dan hala çok daha iyi.

Covid ve covid sonrası dönemlerde çift arama: 5 etkili yol

Yöntem #1. Çevrimdışı

Mevcut zor koşullarda bile tamamen çevrimdışı arkadaşlık kurmaktan vazgeçmeye değmez. Halen birçok kamu kurumu çalışıyor, parklar ve kamusal alanlar ziyaretçilere açık ve sadece şehirde dolaşırken, tanışmak istediğiniz bir kişiyle tanışabilir ve sohbet başlatabilirsiniz.

Yine de, çevrimdışı tanışmaya mümkün olduğunca sorumlu bir şekilde yaklaşmanızı tavsiye ederiz. Sağlığınızı ve çevrenizdekilerin sağlığını unutmayın. Dikkatli olun ve kendinizi gereksiz tehlikeye atmayın.

Yöntem #2. Arkadaşlık uygulamaları ve uygulamaları

Tinder, Badoo, Bumble ve benzerler platformlar artık popülerliğin zirvesinde. Son zamanlarda kitleleri katlanarak artmıştır. Ve bununla birlikte, burada mükemmel bir çiftle tanışma şansı da arttı. Bu nedenle, herhangi bir nedenle bugüne kadar arkadaşlık siteleri ve uygulamaları kullanmadıysanız, şimdi kullanmanın tam zamanı.

Kendimizden sadece küçük bir tavsiye vermek istiyoruz: ilgi alanlarınıza göre tematik ve niş arkadaşlık platformları bulmaya çalışın. Buradaki kitle daha küçüktür ancak arkadaşlık ve ilişkiler için mükemmel insanla tanışma şansı daha yüksektir.

Yöntem #3 Görüntülü sohbetler

Tarihteki ilk Omegle görüntülü sohbeti 2009 yılında ortaya çıktığında, hiç kimse popülaritesindeki bir sonraki artışın 2020'den sonra olacağını hayal edemezdi. Ama oldu. Bunun nedeni sadece pandemi değil, aynı zamanda burada viral videolar kaydeden ve bu sayede görüntülü sohbet için ek reklam yapan Tiktokçuların Omegle’ye gelmesiydi. Sonuç olarak, sadece bir yıl içinde Omegle'nin kitlesi üç kattan fazla arttı.

Bununla birlikte, diğer görüntülü sohbetlerin popülaritesi de artmıştır. Günümüzün en popüler Omegle alternatifleri arasında aşağıdakileri sayabiliriz:

  • OmeTV — cinsiyet ve coğrafi filtreler içeren basit bir rastgele görüntülü sohbet.
  • Chatrandom - cinsiyet ve coğrafi filtrelere ek olarak, ilgi alanlarına ve tematik sohbet odalarına göre partnerlerin arandığı popüler bir web sohbeti.
  • Emeraldchat — her kullanıcı için ‘‘karma’’ derecelendirmesi olan orijinal bir görüntülü sohbet.
  • OmegleTV — benzersiz bir cinsiyet filtresine sahip bir web sohbeti. OmegleTV, erkekleri yalnızca kızlarla buluşturur ve kızların kayıt olurken kişisel verilerini doğrulamaları gerekmektedir.
  • ChatAlternative — görsel ve teknik olarak Omegle'den çok OmeTV'ye benzeyen bir görüntülü sohbet. Cinsiyet ve coğrafi filtreler mevcuttur.

Aslında Omegle'ye çok daha fazla alternatif vardır. Sadece başlıcalarını listeledik. Diğer seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Seçim çok büyük!

Yöntem #4. Sosyal ağ ve mesajlaşma programlarındaki çevrimiçi topluluklar 

Sosyal ağları ve anlık mesajlaşma programlarını 2022'de gelecek vaat eden tanışma platformları olarak değerlendirmek zor. Hala daha çok arkadaş, akraba veya meslektaş ile iletişim kurma amaçlıdır. Bununla birlikte, burada bile insanların arkadaş ve aşk aradığı birçok temalı çevrimiçi topluluk mevcuttur.

Aslında bu şekilde birbirimizi tanımak oldukça pratiktir. Örneğin, şehrinizde veya hatta şehrin bir bölgesinde çevrimiçi bir arkadaşlık topluluğu bulabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda internetten tanıştığınız kişileri  çevrimdışı ortama aktarmak çok daha kolay olacaktır.

Yöntem #5. Metaverse’ler

Bazılarınız 2012 yılında Love City sanal dünyasında bir arkadaşlık platformunun ortaya çıktığını hatırlayacaktır. Burada sanal gerçeklik alanında gezinmek, diğer katılımcılarla sesli olarak iletişim kurmak, sanal avatarlar ile arkadaşlık kurmak, partilere ev sahipliği yapmak ve çok daha fazlası mümkündü. Proje maalesef kapatıldı ancak fikir çok ilginçti.

Ve şimdi, sanal uzayda arkadaşlığın sıradan hale geleceği en büyük metaverse’lerin ortaya çıkmasının eşiğindeyiz. Ve bu sadece şu anda herkesin bahsettiği Mark Zuckerberg'in metaverse'i değil, aynı zamanda diğer iddialı projelerle de ilgili. Örneğin, Tinder zaten kendi metaverse'leri olan Tinderverse üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bunun sadece başlangıç olduğundan eminiz. Birkaç yıl içinde, çevrimiçi arkadaşlık formatı tanınmayacak kadar değişebilir.

Hiçbir şey göründüğü kadar kötü değil

Tabii ki, koronavirüs dünya çapında sosyo-ekonomik alanda onarılamaz hasarlara neden oldu. Ancak durum gerçekten kritik olarak adlandırılamaz. Hala, modern bir insanın çevrimiçi olarak yeni tanıdıklar edinmenin birçok yolu vardır. Ve çevrimdışı olarak da dilerseniz ilginç insanlarla tanışabilirsiniz.

Anahtar nokta — umutsuzluğa kapılmamak ve pes etmemek. Salgın 20 yıl önce olsaydı, işler çok daha kötü olabilirdi. Ve mevcut zorluklar, kesinlikle üstesinden geleceğimiz bir meydan okuma olarak algılanmalıdır. Size iyi şanslar ve keyifli tanışmalar diliyoruz!