İSİG Meclisi’nin 2019 yılı iş cinayetleri raporuna göre 1736 kişi yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yüzde 99’unun sendikasız olduğunu belirten İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır, yaşamını yitirenlerden yüzde 48’inin 28-50 yaşları arasındaki kişilerden oluştuğunu söyledi.

İstanbul İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) “2019 yılı iş cinayetleri rapor değerlendirmesi” başlığıyla Bakırköy’de bulunan Makine Mühendisleri Odası’nda panel düzenledi. Panele İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır ve çok sayıda İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı katıldı.

Panelde konuşan İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır, İSİG meclisinin gönüllü bir kuruluş olduğunu, iş cinayetlerinin çoğunun aile hekimleri ya da basından aldıklarını söyledi. 2019 yılında 1736 işçinin yaşamını yitirdiğini belirten Çakır, cinayetlerin şehirlere ve aylara göre dağılımını açıkladı. İş cinayetlerinin istihdam biçimlerine göre dağılımına da değinen Çakır, cinayetlerin yüzde 83’ünün ücretliler, işçiler ve memurların oluşturduğunu ifade etti. İşçi ölümlerinin iş dağılımına ilişkin konuşan Çakır, cinayetlerin en fazla yaşandığı iş kolunun yüzde 25 ile tarım olduğunu ardından yüzde 19’la inşaatın geldiği bilgisini verdi. İş cinayetlerinde kalp krizi oranının yüzde 12 olduğunu ifade eden Çakır, bunun nedeninin ise uzun süreli çalışmaktan kaynaklandığını söyledi.

‘YÜZDE 99’U SENDİKASIZ’

İş cinayetlerinin cinsiyete göre dağılımı da açıklayan Çakır, cinayetlerin yüzde 93’ünün erkekler, geri kalanın ise kadınlardan oluştuğunu belirtti. Çakır, iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımında ise yüzde 48’inin 28-50 yaşları arasındaki kişilerden oluştuğunu ifade etti. Yüzde 21’inin 51-64 yaşlarındaki kişilerden oluştuğunun altını çizen Çakır, yüzde 14’ünün 18-27 yaş aralığındaki kişilerden oluştuğunu ifade etti. İş cinayetlerinde ölen göçmen işçilerin geldikleri ülkeleri de açıklayan Çakır, bunlardan yüzde 37’sinin Suriyeli, yüzde 31’inin Afganistanlı mültecilerin oluşturduğunu dile getirdi. Çakır, iş cinayetlerinin örgütlülük durumunun ise yüzde 99’unun sendikasız olduğunu belirtti.

‘SGK İŞ CİNAYETLERİNİ AÇIKLAMIYOR’

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) iş cinayetlerine ilişkin en son 2017 yılında bir rapor yayınladığını dile getiren Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Tekin ise, SGK’nın 2017 raporunda çocuk ölümlerine yer vermediğini ifade etti. SGK’nin çocuk ölümlerini açıklamadığını belirten Tekin, “Eğer SGK 2018 ve 2019 raporuna açıklarsa yine çocuk işçiliği cinayetlerini göremeyeceğiz” dedi.  SGK’nın 2017 yılı iş cinayetleri raporuna göre 1636 kişinin yaşamını yitirdiğini dile getiren Tekin, bu cinayetlerin 336 kişinin inşaat sektöründen olduğunu ancak İSİG meclisine göre 2017 yılında 453 kişinin inşaat sektöründe yaşamını yitirdiğini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenliği bakanlığının 2 buçuk yıldır iş yerlerini neredeyse denetlemediğini dile getiren Tekin, günde sadece 2 iş yerlerini denetlendiğini bunun da istek üzerine yapıldığını söyledi. İş cinayetlerine karşı nelerin yapılması gerektiği üzerinde de duran Tekin, 4857 yasasının değişmesi, çocuk işçiliği yasaklanması, göçmenlerin aşırı sömürüsüne yol açan faktörler ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de binlerce kişinin meslek hastalıklarından yaşamını yitirdiğini dile getiren Tekin, “Bunlar dile getirilmiyor. Ama ülkede her yıl binlerce kişi meslek hastalıklarından yaşamını yitiriyor. İşçi ölümlerine ilişkin aralıksız bir kampanyanı yürütmek zorundayız” diye konuştu.