2017 referandumu hakkında çalışma yapan Polimetre Araştırma şirketinin ortaya çıkardığı sonuçlara göre, referandum sonuçlarının 754 ilçe de normal olduğunu belirtilirken, 104 ilçe normal olmayan durumların olduğunu ve bu ilçeler için özel önlemler alınması gerektiğine dikkat çekildi.

TELE1’den Oğuzhan Poyrazoğlu’nun haberine göre, Polimetre’nin raporunda, referandumda ‘EVET’ oyu ile ‘HAYIR’ oyu arasındaki farkın 1 milyon 123 binden az olduğu göz önünde bulundurulursa 2 milyondan fazla ‘Normalden Fazla Evet’ oyunun referandumun sonucuna etki etmiş olabileceği iddia edildi.

Raporda “Listesi verilen 104 ilçede 2017 yılındaki bir buçuk milyon farkın, yapılacak bir seçimde çok daha fazla olması beklenmelidir.

Bu 104 ilçede “Etkin Sandık Güvenliği” sağlanmadan, özellikle Cumhurbaşkanlığı Seçiminde, seçim güvenliğinin sağlanmasından söz edilemez.” denildi.

1-50

Polimetre’nin raporunda hesaplanan 2 Milyon 83 Bin “Normalden Fazla Evet Oyunun İllere Dağılımı" harita üzerinde de gösterilirken “104 İlçede 2014 ve 2019’da Belediye Başkanlığı Seçimini Kazanan Partileri, Referandumdaki gözlemci atanmamış ve toplam sandık sayılarını, Evet Oy Oranlarını göstermektedir. Tablodaki son kolon, Yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Etkin Sandık Güvenliği sağlanması durumunda, Cumhur İttifakı Adayı için kabul edilebilir maksimum oy oranlarını göstermektedir” denildi.

'NORMALDEN FAZLA EVET' OYU OLAN İLÇELERDE YEREL SEÇİMLER

Polimetre’nin raporunda ‘Normalden Fazla Evet’ oyu çıkan ilçelerdeki 2014 ve 2019 yerel seçim sonuçları da dikkat çekti.

Raporda “Etkin Sandık Güvenliği Gereken 104 ilçeden 48’inde Belediye Başkanlığını AKP’nin kazandığı ve bu ilçelerde 674 binden ‘Normalden Fazla Evet’ oyu hesaplandığı görülmektedir. “Etkin Sandık Güvenliği Gereken” ilçeler, 2014 Yerel Seçiminde BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) ve AKP’nin güçlü olduğu ilçelerdir. 2017 Referandumu sırasında Belediye Başkanlığını BDP/DBP’nin kazandığı ilçelerin çoğu kayyum tarafından yönetilmekteydi. İlçelerden sadece 1 tanesi (Seyhan) belediye yönetimi CHP’de olan bir ilçedir” denildi.

2-38

KABUL EDİLEBİLİR MAKSİMUM OY

Ayrıca Polimetre Araştırma şirketinin raporunda önümüzdeki seçimlerde Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının, rapordaki veriler ışığında alabileceği maksimum oy gösterildi. 

Rapordaki verilere göre Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ‘Normalden Fazla Evet’ çıkan ilçelerin neredeyse tamamında 2017’de çıkan ‘EVET’ oyundan daha az oy alması öngörülüyor.

3-26

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Polimetre Araştırma şirketi Başkanı Mehmet Günal Ölçer, şunları söyledi:

“Biz bütün mahalleri tek tek araştırdık. 2017 referandumuna katılan 50 binin üstünde mahalle var. Bizim bir Trend Line’ımız var AKP art MHP’nin seçimlerdeki toplam oy oranına bakıyoruz ve bunları grafikler üstünde işaretliyoruz. Burada 2015 seçimlerimdeki oy oranının 2017’deki referandumdan daima yukarda kaldığını görüyoruz. Yani 2017 referandumunda AKP ve MHP daha az oy oranı sağlamış 2015 seçimlerine göre. Bu Türkiye’nin her yerinde böyle.  Biz 50’den fazla fark veren mahalleleri dikkate almadık.

104 İLÇEDE MANİPLE EDİLMİŞ OY VAR

Bu durumda karşımıza 19 bin 611 tane mahalle çıkıyor ve 2 milyon 84 bin tane manipüle edilmiş oy hesap ediyoruz ve bu Türkiye’ye çok dağılmış durumda. Biz bunu da daraltıyoruz ve ilçelerde ‘Normalden Fazla Evet’ oyu olabilecek 5000 oy olarak daraltıyoruz ve toplamda 104 tane ilçe de farklılıklar olduğunu görüyoruz.  Bu 104 ile 24 tane ilde bulunuyor. Bu oyların çoğu Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yoğunlaşmış durumda.

CHP’NİN GÖZLEMCİ BULUNDURAMADIĞI SANDIKLAR

Bu ilçelerin bir çoğunda Cumhuriyet Halk Partisinin gözlemci bulundurulamadığını biliyoruz. CHP’nin gözlemci bulundurulamadığı 9 bin 400 tane sandıktan 121 tanesi cezaevlerinde onları hariç tutuyoruz. Geriye kalan 9 bin 279 tane sandığın çok büyük kısmı bu gölgelerde yoğunlaşmış durumda.  Siz sandıkları kontrol edemediğiniz zaman sonucu da kontrol edemiyorsunuz.

'REFERANDUMUN SONUCU FARKLI OLURDU'

2017’de sandıklarda gözlemci bulundurulabilseydi referandumun sonucu farklı olurdu. 2 milyon maniple oy var.  800 bin ile ‘HAYIR’ çıkması gereken Türkiye sonucu 1 milyon 123 bin ile ‘EVET’ çıktı. Benim söylediğim rakamlarla resmi rakamlar farklıdır çünkü benim söylediğim rakamlarda yurt dışı oy oranı dahil değildir. Bu durum sonucu derinden etkiledi.”

ERDOĞAN: ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği teklifinin referandumda kabul edilmesiyle ilgili olarak “Şimdi bazı televizyonlarda filan aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın. Atı alan Üsküdar’ı geçti, haberiniz yok” diye konuşmuştu.

KILIÇDAROĞLU “YSK’NIN YAPTIĞI AFFEDİLEMEZ”

Referandum sonrası Hürriyet’e açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Hayırcılar demokrasi zaferi yazdı “(Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararları) Açıklama kendi içinde çelişkilerle dolu. Daha önce benzer kararlar verilmiş ama aksi yönde de kararlar verilmiş. Biz YSK’nın kendisini TBMM’nin üzerinde bir kurul olarak görmesini istemiyoruz. Yasa çok açık; mühürsüz oy pusulaları ve zarflar geçersizdir. Kurul toplanıyor ‘geçerli’ diyor, üstelik sayım devam ederken. YSK maç sırasında oyunun kurallarını değiştirmiştir. Bu affedilecek, gözardı edilecek bir durum değildir. ” ifadelerini kullanmıştı.