1915 Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü vesilesiyle 2015 yılında yapılması öngörülen anma etkinlikleri kapsamında, 1915’te hayatını kaybeden Ermeni ve Süryaniler için ortak anma töreni yapılması konusunda İsveç Parlamentosu’na önerge sunuldu.

İsveç’in Avrupa Birliği eski bakanı milletvekili Eva Birgitta Ohlsson, Süryani milletvekili Robert Hannah ile birlikte verdiği önergede, soykırım kurbanlarının birlikte anılması için 24 Nisan’da tören düzenlenmesi ve 1915’te yaşananlara ilişkin bir sergi açılmasını istedi.

ANF’den Murat Kuseyri’nin haberine göre, Asuri ve Süryanilerin “Seyfo” olarak adlandırdığı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde gerçekleştirilen 1915 Soykırımı’nda bir milyonu aşkın Ermeni, yüzbinlerce Asuri, Süryani, Keldani ve Pontus Rumlarının yok edildiği kaydedilen önergede, kurbanların çoğunun 1915-1916 tarihlerinde öldürüldüğü, baskı ve saldırıların 1923 yılına dek devam ettiği belirtiliyor.

1915’te başlatılan süreçle Osmanlı topraklarının büyük ölçüde Hıristiyanlardan arındırıldığı ve bugün İsveç’te yaşayan 150 bin kişinin Seyfo sırasında yaşananlardan etkilendiğini ve göç etmek zorunda bırakıldıklarını kaydeden milletvekilleri, günümüzde İsveç’in en büyük azınlığının İsveç-Asurileri olmasının nedeninin Seyfo olduğunu ifade etti.

Önergede, İsveç halkının Seyfo’dan dolaylı olarak etkilendiği, 120 bin Asuri ve Süryani’nin neden İsveç’te yaşamlarını sürdürmek durumunda olduğuna tüm İsveç’in dikkatini çekmek istedikleri belirtiliyor. Seyfo’nun İsveç tarihinin bir parçası haline geldiği belirtilen önergede, Türkiye’nin 1915 Soykırımı’nı inkâr ettiği ve aralarında İsveç’in de bulunduğu diğer ülkeleri de bu yönde etkilemek için diplomatik tehditlerde bulunduğu belirtildi.

24 NİSAN’DA SÜRYANİLER DE ANILACAK

1915’te yaşananların İsveç Parlamentosu tarafından 2010 yılında soykırım olarak kabul edildiğini hatırlatan iki milletvekili, İsveç gibi demokratik ülkelerin Türkiye’nin inkâr politikasına karşı bir tutum sergilemesinin önemli olduğunu vurguladı. Milletvekilleri, 24 Nisan 1915’te İstanbul’daki Ermeni aydınların tutuklanmasıyla başlayan Ermeni Soykırımı sürecinin sembolik anma tarihi haline dönüşen ve her yıl dünyanın dört bir yanında anma etkinlikleri düzenlenen 24 Nisan’da İsveç Parlamentosu’nda ortak bir anma tören yapılmasını ve soykırım kurbanları için bir yıl süreyle Parlamento’da 1915 sergisi açılmasını talep etti.

2015 İÇİN ORTAK ÇAĞRI

29 Mayıs 2014’te patrik seçilmesinin ardından ilk yurtdışı seyahatini Ermenistan’a yapan Süryani Ortodoks Patriği II. Efrem, Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin’le bir araya gelerek 2015 öncesi ortak bir bildiri imzalamıştı. İki ruhani önder imzaladıkları bildiride, tüm Hıristiyan dünyasını 2015’te Ermeni Soykırımı ve Seyfo’da hayatını kaybedenler için birlikte dua etmeye çağırmıştı. Süryani Ortodoks Patriği II. Efrem, geçen ay Ermenistan’a yaptığı seyahat kapsamında başkent Yerevan’daki Ermeni Soykırımı Anıtı’nı ziyaret ederek çelenk bırakmıştı. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)