Anayasa Mahkemesi ile Avrupa Konseyi tarafından Antalya’da düzenlenen “Bireysel Başvuru” konferansının son gününde internet ve ifade özgürlüğü tartışıldı.

Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, Türkiye’de yapılan bireysel başvurular nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin iş yükünün arttığına dikkat çekerken, “Türkiye’deki bütün mahkemelerin bu sistemi anlaması, bu konuda eğitilmesi gerekir” dedi.

Twitter ve Youtube yasaklarını Anayasa Mahkemesi’ne açtığı davalarla iptal ettiren Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, Türkiye’de 18 bini 2014’te olmak üzere toplam 60 bin siteye erişimin engellendiğini bildirdi. Bunların resmi istatistik olmadığını belirten Akdeniz, şunları kaydetti:

“Mayıs 2009’dan beri resmi erişim engelleme istatistikleri yayımlanmıyor. Aralık 2009 içinde bu konuda bilgi edinme başvurusunda bulundum ancak bu kabul edilmedi. İdare mahkemesi de itirazımı reddetti. O da reddedilince Danıştay’a başvurdum. Dava 5 senedir devam ediyor. Tek öğrenmek istediğim Türkiye’de kaç siteye erişimin engellendiğiydi.”

Erişim engellemelerinin yüzde 90’ının idari olarak TİB tarafından verildiğine işaret eden Akdeniz, “Bu da gelecek dönemde Anayasa Mahkemesi’ne intikal edecek başvuruların çoğunluğunu oluşturacak” derken, şu an siyasi olarak Kürt haber sitelerinin 200’den fazlasının engelli olduğunu, Gezi olayları sırasında ceza ve idari soruşturmaların arttığını kaydetti.