İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cizre'de sokağa çıkma yasağını protesto eden 18 avukat hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, avukatlar için toplam 144 yıl hapis cezası istendi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak'ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağını protesto ettikleri için 18 avukat hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddinamede, avukatlar "Örgüt propagandası yapmak" ve "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak"tan suçlandı. 

15 Eylül 2015 tarihinde Beyoğlu'nda bulunan Tünel'de gerçekleştirilen oturma eylemi, Birleşik Haziran Hareketi Hukukçuları, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Avukatlar Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Hakevleri Hukuk Dairesi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği tarafından organize edilmişti. 

Eyleme katılan avukatlar için başlatılan soruşturmaya delil olarak ise yapılan açıklama ve polislerin yürüyüşe izin vermemesine rağmen başlatılan oturma eylemi gösterildi. 

'KALIP HALİNE GELMİŞ SLOGAN ATMAK'

İddianamede, avukatların yaptığı eylem "Şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde PKK/KCK terör örgütünün amacı yönlendirmesi ve direktifleri altında bulunan terör unsurlarının gruplar halinde ve farklı yerlerde halkı kışkırtmak ve toplumsal bir kalkışma oluşturmak için yaptıkları şehir çatışmalarını masum göstermek amacıyla aleni bir şekilde terör örgütü üyelerince kalıp haline getirilmiş sloganları atarak ve pankart açarak 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 7/2 maddesinde düzenlenip tanımlanan terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapmak suçunu işledikleri" şeklinde değerlendirildi. 

Polislerin eylemin "yasal olmadığı" yönünde yaptığı uyarı hatırlatılan iddianamede, şu ifadeler yer aldı: "Tahkikat sonucunda; şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katıldıkları, ihtara rağmen dağılmamakta ısrar ettikleri ve bu suretle atılı suçu işlediklerine dair kamu davası açmayı gerektirir yeterli delil elde edildiği, şüphelilerin tekerrüre esas adli sicil kaydının bulunmadığı, gözaltında kalmadıkları, başkaca lehlerine unsur tespit edilemediği yukarıdaki delillerden anlaşıldığından; şüpheliler hakkında düzenlenen iddianamenin kabulü ile mahkemenizde duruşmasının yapılıp delillerin tartışılması sonrasında suçunun sabit olması halinde; TCK'nin 37/1 maddeleri delaletiyle 3713 sayılı yasanın 712 maddesi ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunun 32/1 Maddesi uyarınca ayrı cezalandırılmalarına, hapis cezasına mahkumiyet halinde 5237 sayılı TCK 'nun 53. maddesinde düzenlenen belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaya ilişkin güvenlik tedbirine hükmedilmesi, kamu adına talep ve iddia olunur." 

Hakkında iddianame hazırlanan avukatların isimleri şöyle: Avni Güçlü Sevimli, Banu Güveren, Baran Doğan, Diren Yeşil, Ebru Timtik, Ercan Kanar, Gökmen Yeşil, Güray Dağ, Hüseyin Boğatekin, Mehmet Ümit Erdem, Mustafa Rüzgar, Naciye Demir, Neziha Eken, Onur Şahinkaya, Ramazan Demir, Sezin Uçar, Sinan Zincir, Can Atalay. 

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede avukatlar için toplamda 144 yıl hapis cezası istendi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı