Malatya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Feridun Balaban, ABD’de düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda (ISEF) ‘Bor ve azot katkılı, elmas gibi karbon malzemesinin çok katmanlı güneş panellerinde üst Katman olarak kullanımının panellerin verimlilikleri ve spektral etkinliklerinin incelenmesi’ projesiyle SPIE özel ödül kategorisinde birinciliği elde etti.

Balaban, 2020 yılında düzenlenen TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye birinciliğini elde etmişti.

‘YARIŞMA SONUCUNU BİLGİSAYAR BAŞINDA BEKLEDİM’

İki çocuklu bir ailede büyüdüğünü, babasının çiftçi annesinin de ev hanımı olduğunu belirten Feridun Balaban elde ettiği başarı için “Büyük bir gurur, mutluluk içindeyim” dedi. Türkiye saati ile gece dörtte online olarak açıklanan sonuçları bilgisayar başında beklediğini anlatan Balaban, “Sıralama açıklanırken önce üçüncü daha sonra ikinci açıklandı ve adımı duymayınca üzüldüm ve kulaklığımı çıkardım. Projeme güveniyordum ancak bu kadar iyi çalışmalar arasında birincilik zor diye düşünmüştüm. Daha sonra hangi projenin kazandığını öğrenmek için kulaklığımı yeniden taktım ve tam o sırada adım açıklandığında büyük şok yaşadım. Önce inanamadım, ne tepki vereceğimi şaşırdım, hemen çığlıklar içinde annemleri uyandırdım” dedi. Çocukluğundan beri icatlara ilgi duyduğunu söyleyen Balaban "Liseye başladığımdan itibaren de fizik alanında araştırmalarımı arttırdım. Elde ettiğim bu başarı beni iyice kamçıladı. Bundan sonraki hedefimde fizik bölümünde okuyup akademisyen olmak var. Bilimsel çalışmalarımı geliştirmek için de çalışmalarım devam edecek” diye konuştu.  

TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDEN SEKİZ PROJEDEN İKİSİ MALATYA’DAN

Konuyla ilgili açıklama yapan Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü ise şu ifadeleri kullandı: “ABD’de düzenlenen ve öğrenci yarışmalarının Oscar’ı olarak nitelenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı, 1950’den beri ABD’nin farklı şehirlerinde düzenlenmektedir. Her yıl 75’ten fazla ülkeden yaklaşık 1800 öğrencinin 22 kategoride yarıştığı dünyanın en büyük ortaöğretim düzeyi proje yarışmasıdır. TÜBİTAK tarafından belirlenen sekiz proje ISEF’te ülkemizi temsil etmeye hak kazandı. ABD’de Türkiye adına yarışan sekiz projeden ikisi Malatya’dan seçildi.” Yarışmada derece alan Balaban ve diğer öğrenciler, ÖSYM tarafından üniversiteye sınavsız olarak kontenjan dışında yerleştirme hakkı kazandı.