17 Aralık 2013 sabahı, Türkiye'de 'rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık' gibi suçlamalarının yöneltildiği birçok kişi dönemin Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in talimatıyla, gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Zekeriya Öz'ün koordine ettiği operasyonda o dönemdeki İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamları Ali Ağaoğlu, Reza Zarrab ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında yer aldığı 89 kişi gözaltına alındı.

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, soruşturmayı hükümeti ve ekonomiyi hedef alan siyasi bir operasyon olarak değerlendirdi.

Hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamalarda operasyonun arkasında Gülen Cemaati'nin olduğunu iddia ederek devleti ele geçirmeye çalışan bir 'paralel yapı' olduğunu öne sürdü.

17 Ekim 2014 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yaklaşık 11 ay süren inceleme sonrası dosyayla ilgili takipsizlik kararı verdi.

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, 17 Aralık operasyonundan neredeyse bir yıl sonra, 16 Aralık 2014'te, takipsizlik kararına yapılan itirazı reddetti.

Türkiye ve dünya kamu oyunun yakından takip ettiği 17 Aralık'ın aktörleri bugün nerede ve ne yapıyor?

REZA ZARRAB: ABD'DE TUTUKLANDI, İTİRAFÇI OLDU

17 Aralık operasyonunda bakanlar, çocukları ve bir çok bürokrata rüşvet dağıttığı öne sürülen Reza Zarrab, Mart 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla tutuklandı.

Türkiye ve İran vatandaşı olan Zarrab, davada itirafçı oldu. Zarrab, Halk Bankası ile iş yapmasına yardımcı olması karşılığında dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a yaklaşık 50 milyon Euro rüşvet verdiğini açıkladı.

Zarrab itirafçı olduktan sonra Türk medyasında hakkında çıkan haberlerde New York'un lüks mekanlarında dolaşırken görüntülendiği iddia edildi.

2017 yılının sonuna doğru Zarrab ve yakınlarının Türkiye'deki mal varlığına el konuldu. Zarrab'ın eşi Ebru Gündeş, mal varlığına el konulanlar arasında yer almadı.

ZAFER ÇAĞLAYAN: SİYASETE GERİ DÖNDÜ

17 Aralık süreci sonrası Ekonomi Bakanlığı görevinden istifa eden Zafer Çağlayan, Mart ayında AK Parti Mersin 6.Olağan İl Kongresi'ne katıldı. Eski Bakan, İl Başkanı seçilen Cesim Ercik'in listesinde 'asil delege adayı olarak' yer aldı.

MUAMMER GÜLER: SİYASET SAHNESİNDEN ÇEKİLDİ

17 Aralık sonrası İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Muammer Güler siyaset sahnesinden çekildi. Güler sosyal medyada da paylaşımlarda bulunmuyor. Eski Bakan'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki en son mesajı 2014 tarihine ait. Eski bakanın internet sitesi de kapalı durumda. Reza Zarrap'ın oğluna "100 bin dolar rüşvet verdim." dediği Muammer Güler kamu oyu önüne çıkmıyor.

ERDOĞAN BAYRAKTAR: ŞİRKETİNİN BAŞINDA

O dönemde istifa eden bakanlardan birisi de Erdoğan Bayraktar'dı. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, kendi internet sitesindeki bilgilere göre kurucusu olduğu inşaat firması Bayraktar İnşaat'ın 2014 yılından beri tekrar başına geçerek çalışmalarına devam ediyor.

EGEMEN BAĞIŞ: STRATEJİK DANIŞMANLIK YAPIYOR

İddialar sonrası görevinden alınan dönemin Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, kariyerine stratejik danışman olarak devam ediyor. Konferanslar düzenleyen Bağış, geçtiğimiz günlerde İstanbul Aydın Üniversitesi Yayınları'ndan "Başmüzakereci'nin kaleminden" adlı makalelerinin derlendiği bir kitap çıkardı.

GENEL MÜDÜRÜ SÜLEYMAN ASLAN: ZİRAAT BANKASI YÖNETİM KURULU'NA GİRDİ

Eski Halk Bank Genel Müdürü Süleyman Aslan hakkında Reza Zarrap, ABD'de itiraflarda bulunduğu sırada CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ı Meclis gündemine taşıdı. Emir, Aralık 2017'de "Süleyman Aslan nerede, emekli maaşı alıyor mu?" diye, Başbakan Binali Yıldırım'a sordu.

Aslan, 17 Aralık soruşturması kapsamında göz altına alınıp 57 gün sonra serbest bırakıldı. Aslan, daha sonra Ziraat Bankası'nın olağan genel kurulu toplantısında üç yıl süre ile oy birliği ile Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

ESKİ FATİH BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA DEMİR: MİLLETVEKİLİ OLDU

17 Aralık sonrası gözaltına alınıp serbest bırakılanlardan eski Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 24 Haziran'da Ak Parti'den İstanbul milletvekili seçildi. Demir, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi.

ALİ AĞAOĞLU: İFLAS ETTİĞİ İDDİA EDİLDİ

Hızlı özel hayatı ve lüks yaşamı ile gündeme gelen iş adamı Ali Ağaoğlu'nun i geçtiğimiz yaz 'iflas ettiği' yönündeki iddialara "Böyle bir şey yok" yanıtını verdi. Ağaoğlu, "Türkiye'nin güllük gülistanlık olmadığını biliyorsunuz. Kabuğumuza çekilip seyirci kalamayız. Binlerce çalışanımız var. Gerekirse bazı varlıklarımızı satacağız." dedi.

BARIŞ GÜLER: 'ARSA BAKARKEN AYAĞINI KIRDI'

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler de medyada 2017 yılında iflas ettiği iddialarıyla gündeme geldi. Güler, Innova Gayrimenkul Geliştirme Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketini kapattı. Alanya'nın yerel medyası ise Güler'in Mayıs ayında villa yapmak üzere arsa baktığı sırada düşüp ayağını kırdığını yazdı.

Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu: 'FETÖ Mülkiye yapılanması' davasında 3 yıl 1,5 ay hapis cezası aldı, 13 Aralık'ta tahliye oldu

17 Aralık operasyonu sırasında İstanbul Valisi olan Hüseyin Avni Mutlu 15 Eylül 2014'te merkeze alındı. 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden sonra görevden uzaklaştırılan Mutlu "FETÖ mülkiye yapılanması" davasında yerel mahkemece "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası aldı. Cezanın onanmasının ardından 7 Kasım'da cezaevine konan eski İstanbul Valisi 13 Aralık'ta tahliye edildi.

Eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın: 'FETÖ Mülkiye yapılanması' davasında ceza aldı, 17 Aralık davasında tanık olacak

Operasyondan iki gün sonra görevden alınarak merkez valisi olarak atandı. 17 Aralık soruşturmasının kendisinden gizlendiğini belirtti. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 'FETÖ Mülkiye yapılanması' davasında Mutlu ile beraber yargılandı ve 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı. "17 Aralık kumpas" davasında tanık olarak dinlenmesine karar verildi

17 ARALIK SAVCILARI KARA, YÜZGEÇ VE ÖZ ARANIYOR

17 Aralık savcıları Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Zekeriya Öz, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen davada, firari sanıklar olarak aranıyorlar. Kara, Yüzgeç ve Öz hakkındaki 557 sayfalık iddianamede "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "Görevi kötüye kullanma", "Resmi evrakta sahtecilik", "Haberleşmenin gizliliğini ihlal etme", "Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması", "Özel hayatın gizliliğini ihlal", "İftira", "Suç uydurma", "Nitelikli dolandırıcılık", "Nitelikli tehdit", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" gibi suçlamalar da yer alıyor.

OPERASYONU GERÇEKLEŞTİREN POLİSLER: YARGILAMALARI DEVAM EDİYOR

17 Aralık operasyonunun hemen ardından görevden alınan emniyet müdürleri Ömer Köse, Nazmi Ardıç, Yakup Saygılı ve ekipteki diğer polisler soruşturmada usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle yargılamaları devam ediyor.

MEMUR TEOMAN: SÜRGÜN MÜ EDİLDİ, ATAMA MI YAPILDI ?

Zarrab'ın rüşvet tekliflerini kabul etmediğini doğruladığı 'Memur Teoman' olarak bilinen Gümrük Müdür Yardımcısı Teoman Dudak'ın 17 Aralık sonrası sürgün edilip edilmediği ile ilgili CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2014 yılında meclise soru önergesi verdi. O dönem Ticaret Bakanı olan Hayati Yazıcı, Dudak’ın sürgün edilmediğini İstanbul’da görev süresi dolduğu için Gaziantep’e atandığını açıkladı.

POLİS HÜSEYİN KORKMAZ: SORUŞTURMA BELGELERİNİ ABD'YE KAÇIRDI, HAKAN ATİLLA DAVASINDA TANIK OLDU

17 Aralık soruşturmasını yürüten ekipte yer alan polis Hüseyin Korkmaz 25 Aralık operasyonu ile ilgili tutuklandı ve 17 cezaevinde kaldı. Sonrasında tahliye edilen Korkmaz yasadışı yollardan ABD'ye giderek beraberinde götürdüğü belgeleri FBI yetkililerine teslim etti. Oturum izni ve 50 bin dolar mali yardım karşılığında Hakan Atilla davasında tanık olarak yer aldı.

Kaynak: Euronews