Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üye ve yöneticilerine yönelik İstanbul merkezli gerçekleştirilen ev baskınlarında gözaltına alınan 16 kişi, sabah saatlerinde Gaziosmanpaşa Adliyesi'ne çıkarıldı.

Gözaltına alınanlar arasında HDP parti üyesi gazeteci Çayan Kaplan’da bulunuyor.

Yaklaşık dört saat süren savcılık ifadelerinde ESP'lilere, "Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin cenaze törenlerine neden katıldın?" "Rüşvet ve yolsuzlukları protesto eylemlerine neden katıldın?" "Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ve Süleyman Yeter'i anma etkinliğine katıldın mı?" şeklinde sorular soruldu.

Gözaltındaki 16 kişiye, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar da "suç delili" olarak sunuldu. 

Savcılık ifadelerinin ardından 16 ESP'li, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 

NE OLMUŞTU?

15 Haziran Çarşamba günü eş zamanlı yapılan baskınlarda çoğunluğu ESP üyesi ve yöneticisi 15 kişi evlerinden gözaltına alınmıştı.

Dün akşam yapılan ev baskınında ise Anıl Kaplan'ın da soruşturma kapsamında gözaltına alınması ile gözaltı sayısı 16'ya yükselmişti.

15 Haziran'daki eş zamanlı baskınlar sırasında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağı'nda evi polisler tarafından basılmıştı.