15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili akıllarda pek çok soru işareti kalırken darbe gecesine ilişkin iddialar ve tartışmalar sürüyor.

15 Temmuz hala pek çok noktasıyla aydınlatılamazken, darbecilerin İstanbul semalarında F-16 savaş uçaklarıyla alçak uçuş gerçekleştirirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da içinde yer aldığı uçağın nasıl havalandığı ve İstanbul'a iniş yaptığıydı.

Odatv'den SinanAvcıoğlu’nun haberine göre, Rusya'da bu konuda çeşitli iddialar bulunuyor.

Askeri tarihçi Aleksandr Şirokorad’ın Rus merkez medyasında dile getirdiği iddiaya göre 15 Temmuz gecesi bir Rus istihbarat gemisi, Erdoğan'ın uçağının peşindeki iki F-16 uçağına engelleme yaptı. Şirokorad’a göre iki Rus denizaltısının da 15 Temmuz gecesi Boğaz'a yaklaşması tesadüf değil.

Volkan Özdemir tarafından kaleme alınan 'Rusya'nın Kodları - Türkiye'de Rusya'yı Ararken Rusya'da Türkiye'yi Bulmak' isimli kitapta yer alan iddialara göre Nezavisimaya Gazetesi’nde askeri tarihçi ve saygın bir isim olan Aleksandr Şirokorad, 29 Temmuz 2016’da yayımlanan makalesinde "Türkiye’de darbeye karışan askerler bunu ABD ve AB ülkelerinin desteği olmadan yapamazlar. İncirlik’i iyi bilen ve Türkiye’nin çevresinde dinleme üsleri bulunan Rus istihbaratının ise darbeden haberdar olmamasını düşünmek çok zor" diyor ve şöyle devam ediyor:

"Sivastopol’dan 12 Temmuz’da yola çıkan ‘Ekvator’ adlı Rus istihbarat gemisi darbe öncesinde boğazlar bölgesinden geçerek o gece Ege açıklarında Erdoğan’ın tatil yaptığı Marmaris yakınlarındaydı. Erdoğan Marmaris’ten özel bir jetle havalanıp iki saat boyunca Ege üzerinde dolaştı.

Ekvator’un özel aparatıyla Erdoğan’ın peşinde olan iki F-16’nın sistemlerini kör ettiği düşünülebilir. Aynı anlarda Rusya’nın Karadeniz filosundaki ‘Novorossiysk’ ve ‘Rostov-na-Donu’ denizaltılarının Boğaz’a yaklaşması da tesadüf görülebilir (kinayeli ifadeyle) ...”

Haberin tamamı burada.