15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle yapılan etkinlik ve açıklamalarda Kürt Dili ve kültürü üzerindeki baskıların kaldırılması, Kürtçenin bir statüye kavuşması vurgusu öne çıktı.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı ve devletin Kürt dil ve kültürü üzerindeki baskıları DİHA’ya değerlendiren Mezopotamya Kültür ve Sanat Merkezi (MKM) Çalışanı Koçber Tarhan ve İstanbul Kürt Enstitüsü Eş Başkanı Sami Tan, Kürtçenin artık yaşamsallaşması ve bir statüye kavuşması gerektiğini ifade etti.

Kürtler üzerindeki baskı ve şiddet politikasının arttığına dikkat çeken Sami Tan, “Şu an dilden ziyade Kürtler üzerinde somut saldırılar ve baskılar var. Ama zaten Kürt dili ile Kürtlerin yaşadıkları birbirinden ayrı tutulamaz” diye konuştu. 

'KÜRTÇE ARTIK STATÜSÜZ OLMAZ' 

Kürt sorununun statü noktasında tıkandığını dile getiren Tan, “Kürtler bir statü sahibi olmak ve dillerinin de bir statüye kavuşmasını istiyor. Kürtçe artık statüsüz olmaz. Bunun için direkt dil üzerine olmasa da Kürt gazeteciler, avukatları ve bir bütün olarak da Kürt halkı üzerinde bir saldırı, baskı söz konusudur. Bu saldırı ister istemez Kürtçenin üzerinde de etki ediyor” dedi. “Artık kurslar falan Kürt halkının ihtiyaçlarını karşılamıyor” diyen Tan, devletin Kürtçe diline yönelik attığı adımların yetersiz olduğunu vurguladı. Tan, Kürtlerin Kürtçeye sahip çıkması çağrısını da yineledi.

'KÜRTÇEYİ YAŞAMSALLAŞTIRALIM'

Kürtçenin yaşamın her alanında kullanılması ve yaşamsallaştırılması gerektiğini vurgulayan MKM Çalışanı Koçber Tarhan da, “Dil ne kadar kullanılır ve yaşam içinde pratikleşirse o kadar yaşamsallaşır. Kürtçeyi baskı ve asimilasyona karşı yaşamsallaştırmak için günlük yaşamımızın önceliklerin başında gelmeli. Kürtçeyi her alanda kullanmazsak, asimilasyon politikaları şiddetlenecektir” diye konuştu. Tarhan, Kürt sanatçılara da, “Her Kürt sanatçı omuzlarına aldığı sorumlulukla hareket etmelidir ve Kürtçeyi şekilsellikten çıkarmalı, yaşamsallaştırmalıdır” diye seslendi. Yeni nesillere Kürtçeyi sevdirmek gerektiğini de dile getiren Tarhan, Kürtçenin yaşamın her alanında kullanılmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

15 MAYIS KÜRT DİL BAYRAMI

Celaret Bedirxan tarafından 1932’de, ilk kez Latin alfabesi kullanılarak çıkarılan Hawar adlı Kürtçe derginin yayına başlama tarihi olan 15 Mayıs, 2006 yılından bu yana Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor.