İYİ Parti, 2014–2018 yılları arasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile yapılan petrol ticareti sebebiyle Türkiye’nin Uluslararası Tahkim Mahkemesi kararıyla 1,4 milyar dolar tazminata mahkum edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta imzasıyla sunulan önergede, tazminatın oluşmasına sebep olan işlemlerin belirlenmesi için araştırma komisyonu kurulması istendi. Önerge Meclis’te yapılan oylama sonucunda AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

'IKBY İLE ÜSTÜ KAPALI ÇALIŞILDI, TÜRKİYE TAZMİNATA MAHKUM EDİLDİ'

Söz konusu dönemde Irak Hükümeti’nin hak sahibi olduğu petrolün taşınması amacıyla IKBY ile “üstü kapalı çalışmalar” yürütüldüğü ifade edilen önerge metninde, “Uluslararası anlaşma hükümleri yok sayılarak Bağdat Hükümeti yerine IKBY ile süreç işletilmiş ve nihayetinde Bağdat Hükümeti’nin konuyu Uluslararası Tahkim Mahkemesine taşımasına neden olunmuştur. Geçtiğimiz hafta sonuçlanan dava sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm edilmiştir” denildi.

Önergede söz konusu petrol ticaretinde dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın akrabası olan Ekrem Keleş’in de rol aldığı ifade edildi.

'ENERJİ BAKANLIĞI İTİRAZ ETMEDİ ÇÜNKÜ ÜSTÜNÜ KAPATMAK İSTİYOR'

Önerge üzerine söz alan İYİ Parti Milletvekili Yasin Öztürk, 1,4 milyar dolar tazminata Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın itiraz etmemesini eleştirdi.

Öztürk, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın saklamak zorunda olduğu bir durum, üzerini kapatması gereken bir yolsuzluk var. Çünkü, IKBY ile anlaşma yapan şirket Powertrans. Powertrans’ın bir özelliği var; bütün üst düzey yöneticileri Çalık Holding’den transfer ediliyor. Çalık Holding’in eski CEO’su kim? Önce Enerji, sonra da Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak. Powertrans’ın CEO’su da Berat Albayrak’ın akrabası Ekrem Keleş. Ekrem Keleş Powertrans’a personel alımından, yemek ödeneğinin miktarına kadar her şeyi Berat Albayrak’ın onayına sunuyor” dedi.

'DAHA ÖNCE DE IŞİD PETROLÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN SATILDI'

Petrol ticaretini yapan Powertrans ile dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak arasındaki ilişki olduğu iddiasını böyle özetleyen Öztürk, “İktidarın Türkiye’yi zor durumda bırakan, ilk petrol vukuatı Powertrans olayından ibaret değil. 2014 yılında IŞİD Suriye’nin petrol üretim varlığının yüzde 60’ını, Irak’ın ise 7 önemli petrol sahasını ele geçirmişti. IŞİD’in ele geçirdiği bu petrolün büyük bir bölümünün satışı Türkiye üzerinden gerçekleştirildi” diye konuştu ve bu şirketin ortaklarının da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve akrabaları olduğunu iddia etti.